Leter etter helikopter: – Bruker lyskaster for å se så godt vi kan

Jostein Forsberg er i området hvor det savnende helikopteret har gått ned. Han var på en sightseeingbåt på vei fra Barentsburg til Longyearbyen da de fikk beskjed om å snu.

Langøysund bidrar i søket etter helikopterstyrt i Barentsburg

Det er mørkt og det snør. Vi bruker lyskastere for å se så godt vi kan, sier Forsberg til NRK.

Foto: Jostein Forsberg

– Det virker som stedet er lokalisert nå. Det lukter olje, men det sier jeg selvfølgelig med ukvalifisert forbehold, sier Forsberg til NRK rundt klokka 18.

Han var nesten tilbake i Longyearbyen da de fikk beskjed om å snu for å lete etter det savnende helikopteret. Ifølge Forsberg er det snø i lufta, men at sjøen er forholdsvis rolig og at det er lite vind i området.

– Det er bedre nå enn det har vært tidligere i dag. Det tror jeg vil være bra for situasjonen akkurat nå. Men det er mørkt og det snør. Vi bruker lyskastere for å se så godt vi kan, sier Forsberg til NRK.

Søker med lyskaster etter helikopterstyrt ved Barentsburg
Foto: Jostein Forsberg

Hovedredningssentralen Nord-Norge fikk melding klokka 15.45 om at et russisk helikopter som var på vei fra Pyramiden til Barentsburg var savnet. Beskjeden går på at helikopteret har gått i havet 2-3 kilometer fra Barentsburg.

Åtte personer skal ha vært ombord, alle russiske statsborgere.

Jostein Forsberg

Jostein opplevde plutselig hektisk aktivitet blant mannskapet ombord på sightseeingbåten. Han fikk beskjed om det var kommet et nødsignal om et helikopter i nød.

Foto: Ragnar Lurås / NRK

Jostein Forsberg sier de ser lys fra helikopterbasen utenfor Barentsburg, og at de har fått beskjed om å holde øye med sjøen for å se om de ser noe som kan stamme fra det savnende helikopteret.

Han er på Svalbard for å delta på Bluesfestivalen i Longyearbyen. Han var en tur i Barentsburg med en sightseeingbåt, og var egentlig på vei tilbake til festivalen.

– Men det blir nok ikke med det første. Nå må vi bare ta et minutt av gangen, tror jeg. Det er helt andre mekanismer som har trådd i kraft nå. Vi må bare gjøre det vi kan for å assistere på alle mulige måter.