– Jeg håper det ikke er de som er skyldige, de er jo mine kompiser

Broren til mannen som ble drept i Olderdalen i fjor, fortalte i retten av han møtte en av de tiltalte kort tid etter at broren var funnet død.

Dødsfall Olderdalen.

Broren til den drepte kjenner godt de to som er tiltalt i saken.

Foto: Sveinung Åsali / NRK

De to mennene på 41 år og 32 år som er tiltalt for grov vold og drap på en 55 år gammel mann i den lille bygda Olderdalen i Kåfjord, erkjente ikke straffskyld da saken mot dem startet i Nord-Troms tingrett.


Påtalemyndigheten mener de begge var med på drapet. Politiet fant i etterforskninga DNA-spor som knytter de tiltalte til åstedet, samt fingeravtrykk fra en av de tiltalte.

– Mange tunge stunder

– Broren min og jeg hadde et kjempegodt forhold, og var ofte på besøk hos hverandre. Det fortalte broren til den drepte, som var tirsdag var innkalt som vitne.

Sist gang de så hverandre var to dager før han ble funnet død, fortalte han. Broren var da i fin form.

Han fikk vite at han var død da mannen som fant han ringte. Han dro straks til huset, og var dermed en av de første som kom til etter at 55-åringen var funnet død.

Ikke lenge etterpå dro han til en av de som er tiltalt for drapet, som han kjenner godt. Han fortalte den tiltalte at broren var funnet død.

– Hvordan reagerte han på dette? Spurte aktor Torstein Linquister.

– Han reagerte ikke så mye, han sa ikke noe spesielt.

– Virket han overrasket?

– Ja, det gjorde han egentlig.

– Hvordan har dette vært for dere i tiden etterpå? Spurte aktor.

– Jeg har gjort meg mine tanker, og har hatt mange tunge stunder, men har hatt folk som har stilt opp for meg. Jeg håper det ikke er dem som er skyldige, de er jo mine kompiser.

Skjerpende omstendigheter

Måten mannen døde på gjør at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter i saken, mener påtalemyndigheten.

Tirsdag ga også de to sakkyndige sin forklaring.

Rettsmedisiner Lars Uhlin-Hansen var den som obduserte den drepte ved Universitetssykehuset Nord-Norge.

Koklusjonen er at 55-åringen døde av blodtap og/eller hjertestans etter skadene han ble påført, men at han døde flere timer etter mishandlingen.

Fant DNA-spor og fingeravtrykk

Mariam Mjærum Bouzga

Mariam Mjærum Bouzga fra Folkehelseinstituttet har analysert DNA-spor fra huset til den drepte.

Foto: turi enoksen / nrk

Mariam Mjærum Bouzga, senioringeniør og DNA-ekspert fra Folkehelseinstituttet, redegjorde for DNA-sporene som kriminalteknikerne fant på åstedet.

Instituttet har analysert det biologiske materialet som ble funnet i huset til den drepte.

Materialet bestod blant annet av såkalte epitelceller, som er overflateceller fra hud. Fra disse cellene kan hentes det ut DNA. Denne DNA-analysen kan brukes til å finne ut hvem som har avsatt materialet.

Det meste av DNA-materialet som ble funnet i huset kom fra avdøde som bodde der, men det ble også funnet DNA fra begge de to tiltalte, på det påtalemyndigheten mener er drapsvåpenet.

I analysen foretatt av Kripos ble det også funnet fingeravtrykk fra en av de tiltalte på denne gjenstanden, kom det fram da en av etterforskerne fra Kripos vitnet i retten.

Tvilende til dødsårsak

Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen forsvarer den draptstiltalte 32-åringen. Han mener det kan være andre forklaringer på at 55-åringen døde.

Foto: turi enoksen / nrk

55-åringen hadde hjerteproblemer, og forsvarerne mener at dette KAN være årsaken til at mishandlingen fikk så alvorlige følger.

– Jeg syns det har vært en interessant dag, fordi vi har fått mange utsagn fra spesialister. Dødsårsaken fortoner seg for meg som mer og mer uavklart. Det er holdepunkter for at den antatte dødsårsaken ikke lenger holder stikk, og at det er andre forklaringer. Det gjør denne saken spennende, sier forsvarer Morten Furuholmen.

– Men her er det ulike alternativer som kan forklare dødsfallet, og det som har vært hovedsynspunktet mener jeg ikke lenger er så sikkert som man kunne få inntrykk av da saken startet, sier Furuholmen.

– Jeg deler ikke det synet. Jeg mener saken står omtrent som den gjorde under etterforskinga. Den sakkyndige sa klart og tydelig at det ikke er noen holdepunkter for at fornærmede hadde dødd denne natta uten volden han ble utsatt for, sier aktor Torstein Lindquister.

Motstridene forklaringer

De tiltalte har i retten gitt ulike versjoner av hva som skjedde den natten 55-åringen ble drept.

Den 32 år gamle mannen som er tiltalt sa at de hadde dratt på besøk til den avdøde for å snakke med han.

Der ble han vitne til at vennen hans mishandlet 55-åringen, men han fikk sjokk og klarte selv ikke å gripe inn, fortalte han. Han trodde heller ikke den 55 år gamle mannen, som han hadde kjent i mange år, var alvorlig skadet.

32-åringen er tidligere dømt for vold og drapstrusler mot sin eks-samboer.

Den 41 år gamle mannen som er tiltalt forklarte på sin side at han hadde vært på ulike fester den kvelden og natta, men benektet at han hadde vært i den dreptes hus.

Sterkt beruset

De to har begge forklart at de var fulle den aktuelle kvelden, etter å ha drukket mye over et langt tidsrom, og at de deltok på flere fester i bygda.

Påtalemyndigheten mener hevn kan være et motiv for drapet. 55-åringen var tidligere dømt i en overgrepssak, men ble frikjent i lagmannsretten.

Flere fra bygda er innkalt som vitner i saken som pågår i Nord-Troms tingrett, og retten skal blant annet på befaring på åstedet.