Hopp til innhold

Broderte historier fra folk sine liv

En ti meter lang duk har vært på en lang reise. Utallige hender har bidratt til det broderte kunstverket, som nå har vendt hjem igjen der det hele startet for fire år siden.

The Stitch Project på Riddu 2016

En ti meter lang hvit duk har blitt et lerret full av historier fra folk sine liv.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Marie Skeie

Marie Skeie har møtt mange personer med sterke historier å fortelle de siste årene. Noen av historiene er nå brodert på den hvite duken.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Syv ulike tekstilkunstnere fra syv ulike land har deltatt i «The Stitch Project», som de siste fire årene har besøkt mer enn 30 ulike steder i Palestina, Island, Sverige, Latvia, Ukraina og Norge.

Prosjektet inviterer publikum til å ta del i broderingen av en ti meter lang hvit duk, også de neste dagene før prosjektet avsluttes på Riddu Riddu hvor det hele startet i 2012.

– Vi ville skape en møteplass på tvers av kultur og grenser, og å gi mennesker som ellers aldri ville ha møttes, sjansen til å lære hverandres historier å kjenne. Det har vært mange sterke møter, blant annet møtte vi internflyktninger i Ukraina som ikke kan krysse grensene. I stedet tok vi deres broderier og deres historier med ut til andre steder, sier Marie Skeie.

The Stitch Prosjekt har ankommet Riddu Riddu.

Etterlate spor etter seg

Hun utgjør, sammen med Hilde Hauan og Kiyoshi Yamamoto, kjernen av prosjektet. De har tatt kunstprosjektet ut på offentlige biblioteker, gallerier, togstasjoner og teaterfestivaler for å samle historiene til folk i Europa og Midtøsten.

De opplevde hvordan håndarbeidet fikk folk til å åpne seg.

– Folk som møter oss blir veldig rørt av prosjektet, både fordi de får anledning til å sette sitt eget spor på et større fellesskap, men også fordi man lærer noen andre å kjenne. Det er vakre broderier som har tatt tid å lage. Vi får et inntrykk av noen sitt liv, sier Skeie.

The Stitch Project
Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Knytter folk sammen

Karoline Trollvik

Festivalsjef Karoline Trollvik satte sitt preg på kunstverket.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Festivalsjef Karoline Trollvik har også satt sitt eget spor på den ti meter lange duken.

– Det er et veldig fint prosjekt som vi også kan kjenne oss igjen i. Det handler om å knytte folk fra ulike kulturer sammen, om å samarbeide og å bygge nettverk. De broderte historiene forteller om undertrykking, om å tilhøre en minoritet og om å være annerledes. Det er noe som mange urfolk også kjenner seg igjen i, sier hun.

Broderte frihet

Nederlandske Margriet Pols deltar på årets Riddu Riddu-festival, og tok turen innom den store lavvoen på sletta for å bidra til kunstverket, som i stor grad handler om migrasjon og grenser. Hun synes at det er et flott og viktig kunstprosjekt.

– Jeg broderer en liten fugl, som et symbol på frihet. Mange av broderiene her handler om det motsatte. Tanken min er å vise at selv en liten fugl, har styrke nok til å lette og å fly av gårde. Det er mitt bidrag, sier hun.

Margriet Pols broderer

Nederlandske Margriet Pols tok også nåla fatt for å bidra til verket.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK