Britene villige til å ofre norske liv for å holde Enigma hemmelig

Hemmeligheten om den tyske kodemaskinen Enigma var så viktig at britene ville ofre liv - livene til lokale agenter i Alta. De var kamuflasje for en av krigens største hemmeligheter.

Enigma-maskin på hjemmefrontmuseet

Hitlers kodede Enigma-meldinger ble knekt av britene under andre verdenskrig. På bildet ser du en Enigma-maskin utstilt på Hjemmefrontmuseet i Norge.

Foto: Cathrine Elnan/NRK

THE IMITATION GAME

ÅTTE OSCARNOMINASJONER: Morten Tyldums «The Imitation Game», med blant andre Benedict Cumberbatch og Keira Knightley.

Foto: Jack English

En tysk kodemaskin fra 2.verdenskrig dras fram i lyset i filmen «Imitation Game», en film nominert til åtte Oscar-statuetter i Hollywood, og med norske Morten Tyldum som regisør.

Filmen har allerede tjent inn mer enn 100 millioner amerikanske dollar, og hele 219 877 personer har til nå sett historien om matematikeren Alan Turing og kodemaskinen Enigma på kino i Norge.

Denne kodeknekkeren fikk store konsekvenser for norske agenter i Alta.

Britene var nemlig villige til å ofre liv for å holde det hemmelig at de hadde en slik maskin, - livene til Harry Pettersen og andre lokale agenter som spionerte på slagskipene «Scharnhorst» og «Tirpitz» i Alta.

Kontroll på tyskernes planer

Alf R. Jacobsen

Alf R. Jacobsen.

Foto: Sofus Urke

Med Enigma-maskinen klarte de allierte å lese tyske koder.

Historiker og forfatter Alf R. Jacobsen understreker likevel at det ikke betyr at opplysningene fra informantene i spiongruppen «Ida» ikke var nødvendige. Tvert imot.

– Så lenge agentene var på stedet og brukte radio som tyskerne forsøkte å peile inn, så fungerte dette som kamuflasje for at britene hadde Enigma-maskinen, noe tyskerne selvfølgelig for enhver pris ikke måtte vite noe om.

Så selv om Enigma var hovedkilden til britene, kan man ikke utelate agentene i historien. Til det var de altfor viktige, understreker Jacobsen.

Begge skipene ble satt ut av spill i 1943.

Kamuflerte for Enigma

Nå avdøde Harry Pettersen var en av de aktive i Ida-gruppen i Alta. I et intervju gjort for snart femten år siden, fortalte han at gruppen blandt annet rapporterte om alle luftvernstillingene rundt «Tirpitz». Slike beskjeder fikk britene ikke via Enigma-kodene.

Turings kodemaskin i Bletchley Park

Kodegeniet Alan Turing spilte en avgjørende rolle da Hitlers kodede Enigma-meldinger ble knekt i England.

Foto: ALESSIA PIERDOMENICO / REUTERS

Oscar-utdelingen, der «The Imitation Game» er en av filmene med flest nominasjoner, finner forøvrig sted søndag 22. februar i Dolby Theatre i Hollywood og blir direktesendt i over 225 land.