NRK Meny
Normal

Brannbil fraktet pasient: – Alternativet var å la pasienten ligge igjen

En brannbil måtte mandag brukes til ambulanse etter en trafikkulykke i Hammerfest. Og det skjer stadig oftere, forteller brannsjef Arne Myrseth.

brannbil rykker ut; Illustrasjonsfoto

I mange tilfeller må brannvesenet rykke ut på helseoppdrag på grunn av mangel på ambulanser.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Arne Myrseth

Arne Myrseth, som er brannsjef i Hammerfest.

Foto: Jan Harald Tomassen

– Det skjer stadig oftere at vi er med på akuttmedisinske oppdrag, sier Arne Myrseth, som er brannsjef i Hammerfest.

Mandag måtte brannbilen som rykket ut til en trafikkulykke like utenfor sentrum utføre et ambulanseoppdrag på returen. Ingen ambulanser var nemlig tilgjengelig.

– Det jeg fikk opplyst var at det var en samtidighetskonflikt. Ambulansene var ute på andre akutte oppdrag, og vår leder på stedet tok da en vurdering av at det var viktigere å få fraktet pasienten til sykehus for behandling der, enn å la pasienten ligge igjen, sier Myrseth.

– Forsvarlig ambulansetilbud

Jørgen Nilsen

Klinikksjef Jørgen Nilsen ved Finnmarkssykehuset.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Klinikksjef Jørgen Nilsen ved Finnmarkssykehuset avviser at de har et kapasitetsproblem.

– Når det gjelder forsvarlighetskravet, så er det vurdert både av oss, og av Sintef tidligere, at det er forsvarlig med de to ambulansene vi har. Men oppdragsmengden er økende i ambulansetjenesten, så det er klart at muligheten er til stede for at det kan bli konflikter når mange hendelser skjer samtidig, sier Nilsen.

– Ikke godt egnet

Men brannsjef Myrseth, som stadig oftere må se at mannskapene utfører syketransport, advarer mot å tro at brannbilen er egna til så mange typer pasienter.

– Først og fremst så må man jo ta dette veldig forsiktig. Vi kan ikke kjøre fort når vi har en pasient. Vi har en primitiv båre med oss, og der kan vi stabilisere pasienten. Men det er klart, man må jo improvisere sterkt for å sikre pasienten i bilen.

Fra sykehuset forsikres det imidlertid om at de hele tiden vurderer hva som er godt nok.

– Vi ser hele tiden på forsvarligheten, vi skal til enhver tid ha en forsvarlig tjeneste som kan yte den bistanden til befolkningen som vi er satt til å gjøre, sier klinikksjef Jørgen Nilsen.

Brannbil interiør

Brannvesenet må improvisere når de skal forsøke å sikre pasienter som fraktes i brannbil.

Foto: Jan Harald Tomassen