Bompengemotstanderne kan gjøre brakvalg i Nord-Norges største by

Nei til bompenger ligger an til å endre hele maktbalansen i Tromsø. En fersk meningsmåling viser at partiet har nesten like stor oppslutning som Høyre og Arbeiderpartiet.

1. mai-tog, 2019

Bompengemotstanden fortsetter å øke i Tromsø. En fersk måling viser at Nei til bompenger har en oppslutning på 14, 4 prosent. Bildet er fra 1. mai-toget, og har ikke noe å gjøre med partiet Nei til mer bompenger.

Foto: Lars Egil Mogård / NRK

Bompengepartiene kan bli en joker i flere norske byer. I Tromsø kaprer Nei til bompenger stadig flere velgere.

I en fersk måling for avisa Nordlys oppnår partiet 14, 4 prosent.

Det er en økning på 1,7 prosentpoeng i løpet av siste måned. Lista er nå nesten jevnstor med Ap og Høyre, som får henholdsvis 15, 4 og 15,6 prosent i oppslutning.

– Vi er et protestparti og vi er folkets røst. Vi skal klare å stoppe innføringen av bompenger i byen, og vi nærmer oss målet, sier listetopp i Nei til bompenger i Tromsø (NBT) Jan Blomseth.

– Spiller ingen rolle hvem som blir ordfører

Blomseth er fornøyd med de siste målingene, og satser på at partiet vil ende opp med en oppslutning på mellom 15 og 20 prosent.

– Jeg tror nok noen kommer til å få seg en solid overraskelse på valgdagen. Vi kan komme til å gjøre et skikkelig brakvalg.

Blomseth har garantert at lista ikke vil støtte noen partier som går inn for bompenger. Den siste målingen viser dødt løp mellom Ap og Høyre.

– Foreløpig ligger vi godt an til å kunne være med å avgjøre hvem som blir ordfører i byen. Så lenge ordføreren snur og går mot bompenger, spiller det ingen rolle hvem som blir ordfører.

Jan Blomseth

– Vi er et protestparti og vi er folkets røst. Vi skal klare å stoppe innføringen av bompenger i byen, sier listetopp i Nei til bompenger i Tromsø, Jan Blomseth.

Foto: Vilde Kristine Malmo / NRK

– Ekko av en nasjonal trend

– Etter en litt treig start har partiet fosset helt opp i ryggen på Arbeiderpartiet. Det formidable velgertekket til Bompengepartiet er en betydelig kilde til usikkerhet ved valget.

Det sier professor i statsvitenskap ved UiT Norges arktiske universitet Kjell Arne Røvik. Han mener NBT får utnytte et politisk rom i norsk politikk som sjelden dukker opp.

– Dette er et ekko av en veldig stor nasjonal trend, som også i stor grad slår ut i Tromsø. Bompengepartiene kan havne i posisjon til å avgjøre om det blir blått eller rødt styre i flere store byer.

Målingen viser også at hele 46 prosent av dem som stemte Frp ved stortingsvalget vil stemme NBT i Tromsø.

– Her ser vi tydelig at den enes død er den andres brød, sier Røvik.

Avviser tynt partiprogram

Lørdag presenterte Nei til bompenger sine andre politiske saker på stand i sentrum. Listetoppen Jan Blomseth avviser at partiprogrammet er tynt, og sier at økonomien og helse- og omsorgstjenesten i kommunen også er viktige kampsaker.

Han er likevel klar på at å stoppe byvekstavtalen, og de påfølgende bomstasjonene i byen, er deres viktigste sak.

– Hadde det ikke vært for at politikerne har vedtatt å gå inn for bompenger i Tromsø, hadde jeg ikke stilt til valg, sier han og legger til;

– Jeg vil gi innbyggerne i Tromsø en mulighet til å stoppe innføringen av bompenger i Tromsø, og derfor har vi stilt denne lista, sier Blomseth.