Bolsjoj-sjefen snakker ut om syreangrepet

Det vakte oppsikt over hele verden da sjef for Bolsjoj-balletten Sergei Filin ble angrepet med syre av en av sine dansere. I dag snakket han ut om angrepet, i anledning ballettens historiske Tromsø-besøk.

Sergei Filin

Bolsjoj - balletten besøker Tromsø i helga, ledet av Sergei Filin. Historien om da han ble angrepet med syre av en av sine egne dansere, gikk verden rundt i fjor.

Foto: Hege Iren Hanssen

Medieinteressen er stor når Bolsjoj- balletten er på historisk besøk i Norge. Fremst, en ballettsjef som ble alvorlig skadd da han ble angrepet med syre av en av stjernedanserne sine i fjor . Likevel er han med truppen til Tromsø.

Han forteller at han har vært gjennom en tøff behandling i Tyskland, men at han aldri ga slipp på jobben sin.

– Jeg har ikke sluttet i et sekund. Mens jeg var på sykehuset hadde jeg kontakt med balletten hver dag.

Bolsjois generalprøve i Tromsø

Video: Se Bolsjoj-dansernes generalprøve på Tromsø kulturhus fredag.

Filin gjennomgikk etter hendelsen en rekke operasjoner på en klinikk i Russland, og danseren er dømt til seks års fengsel for å stått bak angrepet.

– Først mistet jeg synet og kunne ikke se danserne. Når jeg kunne se igjen, reiste jeg tilbake til Bolsjoj, legger Filin til.

Han sier den tunge tiden har lært ham å leve i nuet, å leve så godt som man kan i stedet for å planlegge et bedre liv i framtiden.

Sergei Filin

– Endelig er vi på norsk jord! Utbrøt ballettsjef Sergei Filin da han ankom Tromsø torsdag.

Foto: Turi Enoksen

Skryter vilt av Tromsø

Både ballettsjefen og danserne roser mottagelsen i Tromsø opp i skyene. I Moskva har balletten blitt lovet at de både skulle få god mottakelse og fantastisk god fisk i Tromsø, og i går fikk de smake på god mølje, sier Sergei Filin.

– Og på passkontrollen i Oslo i går lyste passkontrolløren opp da hun skulle sjekke passene våre, det så ut som også hun syns det var hyggelig å ha oss her, og vi hadde lyst til å omfavne henne, legger han til.

– Jeg er veldig glad for å være i Norge og en flott by som Tromsø. Sjølufta har gått rett til hodet vårt, og vi har sovet veldig godt i natt. Det er så fantastisk landskap her i Norge, jeg tror det hjelper oss emosjonelt, og gir oss ekstra krefter, sier danser Krisina Kretova.

Bolsjoj

Kristina Kretova skal blant annet danse et utdrag fra Don Quijote, sammen med Mikhail Lobukhin.

Foto: Turi Enoksen / NRK

Uvante omgivelser

Fredag ettermiddag var det klart for generalprøve I kulturhuset i Tromsø. Her får danserne opptre under helt andre forhold enn det de er vant til hjemme i Moskva - der de holder hus på et av verdens største teater.

–Dette vil ikke by på et problem, mener Kristina Kretova, fordi de under besøket danser et udrag fra flere ulike forestillinger, som er tilpasset en mindre scene.

Det er Nordnorsk symfoniorkester som skal være orkester for Bolsjoj når de danser i Tromsø lørdag og søndag.Under forestillingene vil publikum få et utdrag av flere forestillinger.

– Dette er en stor opplevelse også for oss, sier direktør Tor Lægreid. Det er også stort at kunstnerisk leder Sergei Filin har tatt turen hit, sier han.

Bolsjoj-dansere

Danserne tester scenen på generalprøve i Kulturhuset i Tromsø fredag kveld.

Foto: Turi Enoksen / NRK