NRK Meny
Normal

Bolshoiteateret kommer tilbake til Tromsø

Verdensstjernene fortsetter samarbeidet med Nordlysfestivalen.

Bolsjoj-balletten

Varmen fra det norske publikummet imponerte Bolshoiteateret. Nå kommer de tilbake til Tromsø.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

I fjor var det teaterets ballettstjerner som besøkte i festivalen i Tromsø. I dag, torsdag, ble det kjent at operaavdelinga tar turen nordover i januar neste år.

Sammen med Nordnorsk Opera og symfoniorkester skal Bolshoiteateret presentere en konsertversjon av den klassiske komedien Figaros bryllup.

– De kommer tilbake fordi de er svært fornøyd med samarbeidet de hadde forrige gang de var i Tromsø, opplyser festivalsjef Øyvind Bakkeby Moe.

Nordlysfestivalen i Tromsø arrangeres i tiden 23. til 31. januar neste år. Det vil bli to forestillinger med de russiske operastjernene, og billettsalget starter 27. oktober.

Stor suksess i fjor

Informasjonsansvarlig ved Bolshoi, Katya Novikova, sier at alle musikerne og danserne som besøkte Tromsø i januar, likte seg svært godt i byen.

– Forestillingene ble en stor suksess, og alle følte seg hjemme. Tromsø ligger nært Russland, og vi tenker at byen på en måte tilhører vår region, sier hun til NRK.

Novikova forteller at det er svært dyrt å reise til de store byene i verden med store ensembler og store oppsettinger.

– En tre dagers tur til Tromsø med konsertversjonen av en opera, passer også i dette bildet, legger hun til.

Bolshoi har om lag fire tusen ansatte, og blant dem finnes mange av verdens største sangere og musikere. Til Tromsø kommer det etablerte stjerner, men også mange unge, svært talentfulle kunstnere.

– De store rollene blir framført av noen av våre yngre stjerner. Alle som skal være med, gleder seg stort. Jeg selv var ikke med i januar, men de som var der var opptatt av den vakre byen, så jeg må komme meg dit i januar. Jeg gleder meg også til å spise fisk, forteller Novikova.

Godt samarbeid.

Festivalsjef Øyvind Bakkeby Moe sier at de har etablert et svært godt samarbeid med Bolshoi.

– I Moskva blir vi tatt svært godt imot, vi snakker med lederne, som er interessert i det vi legger fram, sier han.

– De skjønner at en festival i en liten by ikke har all verdens økonomiske ressurser, så de tilpasser seg dette. De vil gjerne spille her hos oss, sier han.

Se video: Reportasje fra ballettstjernenes forestilling i Tromsø i januar

Bolsjoj for første gang i Tromsø

Foto/reporter: Eskil Mehren, NRK.