Bolighusene får strømmen tilbake

Over 30 høyspentstolper måtte gi etter for «Jorun» i Balsfjord, Målselv, Lenvik og Kåfjord i helgen. Troms Kraft har jobbet på spreng for å gi kundene strømmen tilbake.

Høyspentmaster knekt av vinden

– Den enormt sterke vinden i området har knekt mastene. Derfor ligger høyspenningslinjene nå på bakken, sier Åsmo.

Foto: Arvid Åsmo

Saken oppdateres

Ekstremværet «Jorun» som i går herjet i store deler av Nord-Norge skal ha løyet i løpet av natten, men mange i Troms er fortsatt strømløse.

Arvid Åsmo

Arvid Åsmo.

Foto: Simen G. Fangel

Omkring 8.000 kunder i Troms Krafts nettområde ble berørt av strømbrudd i helga.

–Våt snø og temperatur forårsaker at snø og is fester seg til linjene, som siger ned mot trær og andre ting i linjetraseene, sier beredskapsleder i Troms Kraft Arvid Åsmo til NRK.

Malangshalvøya i Balsfjord var også lenge uten strøm.

– Vi jobber for fullt med å få nettet opp å gå igjen. Troms Kraft har 25 knekte høyspentmaster på 7-8 forskjellige steder i sitt område, forteller beredskapsleder i Troms Kraft Arvid Åsmo til NRK.

Søndag kveld kan han fortelle at strømmen skal være tilbake i de fleste bolighusene i løpet av søndag kveld.

– Vi har gjort midlertidige reperasjoner noen steder, mens andre har vi koblet på aggregater. Bolighusene skal ha strømmen tilbake i kveld, men vi har vært nødt til å prioritere bort fritidshus og hytter, sier Åsmo til NRK klokken 20.50 søndag.

Har satt inn ekstra ressurser

Over natten har den kraftige vinden løyet noe, men det er fortsatt utfordrende forhold.

– Vi har hatt ekstra ressurser på jobb i går og i hele natt for å reparere skadene. Stormen har gjort arbeidet vanskelig og krevende, og vi har kontinuerlig vært nødt til å vurdere sikkerheten til våre montører, sier pressekontakt Lena Glosemeyer Fangel i en mail til NRK.

Videre bistår Heli-Team Troms Kraft Nett med befaring av linjer slik at de får oversikt over omfanget av islast og situasjonen for øvrig.

– Montører vil arbeide i hele ettermiddag og i natt for å gjenopprette mest mulig av strømforsyningen til kundene våre. Det meldes dårlig vær også i kveld og i natt. Ekstra montørressurser er derfor satt i beredskap, forteller Fangel.

Kåfjord må vente til tirsdag

I fritidsboliger og en bondegård øverst i Manndalen i Kåfjord har omtrent 15 kunder mistet strømmen. Også her har den kraftige vinden gjort skader på strømnettet.

Her har vinden knekt seks høyspentmaster.

– Her kan man nok ikke regne med at strømmen er tilbake før tidligst tirsdag, forteller Jon Roald Vassboten ved Ymber AS.

Han forteller at det dårlige været har gjort jobben utfordrende.

(Saken fortsetter under bildet)

Satellitt

Slik var været over Nord-Norge natt til søndag.

Foto: Met.no

– Men været er bedre i dag, og vi jobber så godt vi kan med å få løst problemet så fort som overhodet mulig, sier Vassbotn.

Flere mistet strømmen i går

Den sterke vinden fra ekstremværet «Jorun» gjorde nærmere 150 strømløse i går i Kautokeino.

Klokken 15.00 lørdag var nærmere 1500 uten strøm på Senja.

Du kan følge utvilkingen der du bor på www.tromskraft.no eller feilmeldingsnr: 815 52 999.