Bølge på over 15 meter traff skipet: – Plutselig kom det et kjempesmell

Bølger store nok til å knuse vinduer og lugarer er ikke hverdagskost for alle som reiser med hurtigruta. Passasjer Geir Lie roser mannskapet for hvordan de håndterte situasjonen da en monsterbølge traff hurtigruta «MS Kong Harald» i går.

Geir Lie

Passasjer Geri Lie sier at mannskapet håndterte situasjonen upåklagelig.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen / NRK

I går kveld ble hurtigruta «MS Kong Harald» truffet av en kjempebølge, som resulterte i at to passasjerer måtte på legevakten og at store deler av skipet ble skadet.

Kommunikasjonsrådgiver i Hurtigruten Stein Lillebo kunne tidligere i dag bekrefte at det går bra med alle passasjerene.

Han opplyser nå til NRK at skadene på skipet var så høyt som 15,5 meter, altså må bølgen som traff skipet med full kraft ha vært minst så høy.

– Vi så at det kom vann fossende ned

Passasjer Geir Lie er imponert over hvordan situasjonen ble håndtert. Han satt i salongen på fjerde dekk da bølgen traff skipet.

– Det var litt smårufsete sjø. Av og til så smalt det litt i baugen og sånt, men plutselig kom det er kjempesmell. Vi skjønte ikke at det var ødeleggelser om bord, men vi så at det kom vann fossende ned skutesidene ganske lenge etterpå. Så fikk vi da høre ganske raskt at to vinduer ble slått inn og en suite ble fullstendig ødelagt, sier han.

MS Kong Harald

«MS Kong Harald» måtte gå inn til Honningsvåg etter bølgen traff skipet.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen / NRK

Naturlig å snu

Lie sier at de raskt fikk beskjed om hva som skjedde fra mannskapet. Det ble opplyst om at skipet hadde såpass store skader at kapteinen valgte å snu og gå mot Honningsvåg.

– De opplyste veldig fort at det var et eller to vinduer som var slått inn og at de derfor valgte å snu for å få vinden i ryggen i stedet for å få den inn i baugen igjen. Det var for så vidt ganske naturlig. De var også veldig flinke til å opplyse at det ikke var noen fare og at vi bare skulle gå og legge oss og sove i ro, sier han.

To ventiler skal ha blitt slått inn da bølgen traff, en på brua og en i en lugar. Dette skal også ha gått ut over det elektriske anlegget om bord.

God håndtering

– Bølgene var jo ikke så store, det var bare en som var vanvittig stor, og da smalt det

MS Kong Harald

En ventil oppe på broa og i en lugar ble slått ut under sammenstøtet med den store bølgen.

Foto: Hilde Wøhni Joakimsen / NRK

helt unormalt, sier Lie.

Han tror mange sov da det skjedde, og at de færreste var veldig redde. Han roser likevel mannskapet som raskt forklarte situasjonen til passasjerene.

– De var veldig flinke til å gi informasjon, slik at de beroliget de som eventuelt var engstelige. Informasjonen kom veldig kjapt, så det skal de ha all ære for altså. Både at de var raskt ute og måten de beroliget passasjerene på.

225 passasjerer måtte fraktes videre med annen transport, og Lie roser også Hurtigruta for at dette ble håndtert raskt og omstendig. Han reiser selv med fly til Kirkenes i kveld, og får dermed en litt roligere reise med forbehold at vinden ikke er for sterk.