Hun vant Blix-prisen

Kjersti Kollbotn får Blix-Prisen 2010 for sin debutroman.

Kjersti Kollbotn

– Enkelte bøker skal en ta sats og lese ferdig, fordi de er så viktige og gode. «Eg er mamma, eg skal vere god» er ei slik bok, skriver juryen om vinner-romanen.

Foto: Marie Haugen

Kjersti Kollbotn får Blix-prisen for sin debuttroman «Eg er mamma, eg skal vere god». Prisen ble delt ut under Nordnorsk bokdag i Harstad lørdag.

Kollbotn er opprinnelig er fra Nordfjord, men bor og skirver i Tromsø.

Kontroversiell

Juryen mener Kollbotns debutroman tar opp et kontroversielt tema. Boka handler nemlig om en mor som ikke klarer å være nær sine egne barn, som ikke makter og kanskje heller ikke vil, være den klassiske, idealiserte morsfiguren.

«Enkelte bøker må ein ta sats for å lese ferdig. Ikkje fordi dei er dårlege eller likegyldige, nei, tvert i mot: fordi dei er så gode og viktige at det gjer vondt, og lesinga blir alt anna enn ei likesæl tidtrøyte», heter det i begrunnelsen fra juryen, som består av Kine Hellebust fra Nordnorsk forfatterlag og Ragnfrid Torhaug fra Samlaget.

Nynorsk eller nordnorsk

Prisen på 15.000 kroner er en minnepris etter Emma og Elias Blix, og den blir hvert år delt ut til en nordnorsk forfatter som skriver nynorsk eller nordnorsk dialekt. Prisen blir delt ut av litteraturselskapet Det Norske Samlaget, og statuttene sier at det om mulig skal legges vekt på å hedre yngre forfattere som skriver for ungdom.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.