Hopp til innhold

– Vi må knuse ungdommens drømmer

Boligprisene i Tromsø snart like høye som før krakket kom.

Tromsø
Foto: Robert Greiner / NRK

Banksjef for personmarked i DNB, Martin Wangberg er opptatt av de mange unge som prøver å komme seg inn på boligmarkedet i Ishavsbyen.

Må knuse drømmer

Kravet til egenkapital er skjerpet. Finanstilsynet stiller krav om minst 15 % egenkapital for å få låne penger til bolig. Det betyr at langt flere unge er skjøvet ut av et hett boligmarked.

– Vår jobb overfor unge lånesøkere blir ofte å fortelle dem at boligdrømmen ikke kan oppfylles. I stedet handler det om å redusere kravene for i det hele tatt å komme inn på boligmarkedet. Dessverre er det ikke uvanlig at vi må knuse drømmer, sier Wangberg.

Få boliger til salgs

Bare for noen år siden lå nesten 1000 boliger ute til salgs i Tromsø. Det tok gjerne flere måneder å få solgt en bolig, hvi s den i det hele tatt lot seg selge.

LES:

I dag er det bare 200 ledige på markedet og de aller fleste blir solgt med det samme.

– Vi har hittil i år hatt 220 boliger inne i vår portefølge og alle er solgt, forteller daglig leder i DNB eiendom, Tomi Christian Johansen.

Selger unna fort

Dette står i sterkt kontrast for situasjonen for bare fem år siden da det var ekstremt mange boliger til salgs i Tromsø.

I september i 2011 tok det i snitt 43 dager å selge en bolig i Tromsø. I september i år brukte en megler i snitt bare 27 dager fra boligen var lagt ut til salg og til den faktisk ble solgt.

Dyre kvadratmeter

Da det kokte som hardest i boligmarkedet i Tromsø i 2006-2007 ble boligene solgt for en gjennomsnittlig kvadratmeterpris på 40.000 kroner.

LES:

I oktober 2012 er man på full fart tilbake til det høye prisnivået., 38.000 kroner for kvadraten.
– Nesten alt er attraktivt. Unntaket er dyre eneboliger uten utleiemuligheter, forteller Johansen. Med dyre eneboliger mener han pris på 6-7 millioner kroner eller mer.

Klarer ikke å spare

– Den som skal inn på boligmarkedet i Tromsø og ikke har en solid sparekonto er i en nesten håpløs situasjon, sier Martin Wangberg i DNB.

– Mens det spares må man leie bolig. Det er ikke billig. 12-13 tusen kroner i månedlig leie er ikke uvanlig.
Da sier det seg sjøl at man skal tjene godt for å ha penger sette til side til egenkapital.
De som ikke har foreldre eller andre som hjelper til med egenkapitalen eller med lånekausjon må slite lenge for å spare de tre-fire hundretusen kroner i egenkapital som må til for å kjøpe ei vanlig leilighet i dagens Tromsø.

De kjøpesterke kommer

I Tromsø er det i dag ei relativt stor gruppe med kjøpesterke mennesker. Enda flere er på vei inn.

Store bedriftsetableringer, som for eksempel Aker Solutions skal ansette flere hundre kloke hoder. Dette er unge mennesker som får høye lønninger.
De er allerede inne på markedet og er med på å presse prisene i været.

– Det gjør ikke situasjonen lettere for de andre som skal kjøpe sin første bolig, sier Martin Wangberg.

– Konklusjonen er at det bygges for lite i Tromsø i dag. For mange områder som kan og bør bebygges blir ikke tatt i bruk. Det er politikernes ansvar, sier han.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark