– Det frister ikke så veldig å dra over til Russland nå, dessverre

Hallgeir Henriksen og to andre nordmenn ble truet med øks og ranet av russere på veien mellom Nikel og Kirkenes.

Vår mann i Kirkenes

Hallgeir Henriksen synes det hele var uvirkelig og ekkelt, da han og to andre nordmenn ble truet med øks på veien mellom Nikel og Kirkenes.

Foto: Sant & Usant AS / NRK

– Det var helt uvirkelig. Det å bli nærmest presset ut av veien, og utsatt for et forsøk på landeveisrøveri er sånn som du ser på krim og Robin Hood-filmer. Det var veldig ekkelt, sier Henriksen.

Ranet skjedde midt på dagen 4. februar utenfor Zapoljarnyj i Murmansk-regionen nordvest i Russland. Det var Sør-Varanger avis som skrev om hendelsen torsdag.

Inge Arvola, journalist Birgitte Wisur Olsen i Sør-Varanger Avis og Henriksen, kjent fra TV-serien «Vår mann i Kirkenes», var biltur hjem til Kirkenes, og hadde stoppet i Nikel for å fylle bensin, da en annen bil plutselig rullet opp på siden.

Mens Henriksen fyller bensin legger han merke til fire menn, som han anslår å være mellom 25–30 år, som ropte og lagde bråk.

– En av dem kom bort, jeg tenkte kanskje han ville se på bilen min, og tenkte ikke mer på det. Men like før vi starter å kjøre, starter deres gamle russiske Volga foran oss, sier Henriksen.

Han prøvde så å kjøre forbi den russiske bilen.

– Det som skjer da, er at bilen gir gass og prøver å presse meg ut, sier Henriksen.

Truet med øks

Han forklarer at Volgaen fortsetter videre, for så å kjøre til en sidevei, hvor den blir stående til Henriksens bil er forbi, for så å komme etter nordmannen igjen.

– Til slutt kjører han forbi meg etter å ha ligget to meter bak meg og kjørt aggressivt med langlysene på. Han stopper og tverrvender femti-hundre meter foran meg, sier Henriksen.

Begge bilene med nordmennene i stopper – Henriksen og Olsen i den første, og Arvola alene i bilen bak.

– Da kommer det tre menn ut av bilen, og en av dem prøver å få meg til å åpne døra, noe jeg ikke gjorde. Jeg tror ikke verken jeg eller Birgitte skjønte hvor alvorlig det var. Birgitte gikk ut, og ville vite hva de ville. De (russerne journ.anm.) ville ha 1500 rubler, forteller Henriksen.

Da Olsen sa nei til dette, tok en av mennene frem en øks. Olsen kom seg inn i bilen, og Henriksen klarte å kjøre fra stedet, forteller han videre.

Vi syntes det var ille at Arvola var igjen, men vi hadde ikke noe å stille opp med mot fire stykker, sier Henriksen.

De kjørte så til den nedlagte tollstasjon ved Boris glebsk, og fikk varslet grensepolitiet.

– Heldigvis kom Arvola til stasjonen etterpå, sier Henriksen. Han anslår at det gikk fem-ti minutter.

Til Dagbladet forteller Inge Arvola at han først ble oppsøkt av én av ranerne, før alle fire omringet bilen hans og truet ham med ei øks. Arvola forteller at mennene tok noen hundre rubler og en pakke sigaretter. Også Arvola klarte å komme seg unna til slutt.

Risikerer lang fengselsstraff

NRKs medarbeider i Murmansk, Jelena Larinova, opplyser at ransmennene fikk med seg 100 kroner (700 rubler) og sigaretter.

Økseranerne ble senere tatt av politiet i Nikel.

– Den ene raneren ble tatt da han forsøkte å veksle de norske pengene. Han innrømmet alt, og ga tilbake 30 av de 100 kronene og hele rubelbeløpet, sier Larinova. De tre russiske mennene risikerer nå inntil ti års fengsel.

De siste årene har trafikken over grensen mellom Russland og Norge økt med innføringen av Pomorvisumet i 2008, og Grenseboerbevis i 2010.

Med Pomorvisumet får beboere i Arkhangelsk- og Murmansk-området visum for å dra på helgeshopping til Kirkenes, uten å ha fått invitasjon fra en norsk person eller organisasjon.

– Tryggere enn før

Grenseboerbeviset gir fastboende i Russland og Norge som bor inntil 30 kilometer unna riksgrensen muligheten til oppholde seg uten visum i inntil 15 dager i strekk i grenseområdet til den andre staten.

Likevel har antallet turister som blir ranet i Russland gått ned. Larinova sier det er slutt på bandittiden i Nordvest-Russland.

– På 90-tallet var det mer vanlig at folk ble ranet, men nå er det tryggere både for turister og russerne selv, sier hun.

– Et skudd for baugen

De tre nordmennene som ble truet med øks, ble tatt med til avhør hos russisk politi samme dag som hendelsen.

– Som medmenneske reagerer jeg på at dette skjer som et utslag av at Russland er et land hvor det er så stor forskjell på fattig og rik, og mye rusmisbruk, sier Henriksen.

Han synes det er trist at unge mennesker risikerer å få livet ødelagt sitt fordi de har ranet en nordmann for 100 kroner og en pakke sigaretter.

– Nå når man kanskje er på vei mot en mer visumfri passering, var dette et skudd for baugen, sier Henriksen.

Henriksen har vært flere ganger i Russland på reise. Nå vil han ikke sette seg i bilen og kjøre over grensa alene fra Kirkenes.

Jeg kommer nok til å reise tilbake til Russland, men jeg kommer ikke til å reise alene. Det ga ikke trygghet i dette tilfellet, men jeg vil gjerne kjøre kolonne og være flere i bilen. Men det frister ikke så veldig å dra over til Russland nå, dessverre, sier Henriksen.