Hopp til innhold

Minedykkere ble syke under opprydding av eksplosiver

Oppryddingsarbeidet i havna i Harstad er midlertidig stanset.

Granater

Det er funnet store mengder eksplosiver under mudringsarbeid i Harstad.

Foto: Forsvaret

Fredag i forrige uke stanset man arbeidet med opprydding av gamle eksplosiver i havna i Harstad. Årsaken var at minedykkere fra Forsvaret som gjorde arbeidet fikk akutte helseplager.

Har ikke fått svar

– Arbeidet på lekteren i havna ble stanset da folkene våre fikk hodepine – samtidig Og det er et tegn på at noe kan være galt, sier orlogskaptein Per Arne Bakkeli, sjef for Forsvarets minedykkerkommando, til NRK.

– Hva kan være galt?

– Vi mistenker at bunnslammet og de sedimentene som ligger i lekteren kan inneholde stoffer som gjør at man får en helsereaksjon. Dette kan være skadelige stoffer som vi vil vite hva er for noe før vi fortsetter arbeidet, sier orlogskapteinen.

De flere hundre eksplosivene på bunnen av havnebassenget i Harstad ble avdekket i april i år i forbindelse med mudringsarbeider der.

Forsvarets forskningsinstitutt var tirsdag på lekteren i Harstad og tok prøver som skal analyseres.

– Vi har foreløpig ikke fått noen tilbakemeldinger, og vi vet derfor ikke hva prøvene viser. Men inntil vi vet noe mer så stopper vi arbeidet vårt.

Granater

Det er foreløpig uklart hva som er årsaken til at forsvarsansatte fikk hodepine under arbeidet med å fjerne eksplosiver i Harstad.

Foto: Forsvaret

Brukte ikke verneutstyr

Etter det NRK erfarer brukte personelet fra Forsvaret ikke verneutstyr under arbeidet med å fjerne eksplosivene.

– Det ble tatt prøver at sedimentene før vi startet arbeidet vårt, og analysene av de prøvene viste at det ikke var noen skadelige stoffer, sier Bakkeli

– Hvilken oppfølging får de som ble syke?

– Det er ingen som ble direkte syke, men de fikk hodepine. Og den hodepinen gikk over da arbeidet ble avsluttet, og de er alle friske nå. De har fortsatt med annet arbeid på Ramsund. Vi har snakket med helsepersonell og det er ingen grunn til å tro at arbeiderne vil få noen varige men, sier orlogskapteinen.

200 000 tonn eksplosiver

En rapport utarbeidet for regjeringen anslår at over 200 000 tonn eksplosiver ligger spredt i norsk natur, og at oversikten er svært mangelfull.

Lederen for arbeidsgruppa som har sett på håndteringen av alle etterlatenskapene fra krigen er tydelig i sitt råd til alle som måtte komme over noe som kan være eksplosiver i naturen.

– Stopp, ikke rør, ring politiet, sier Odd Arne Grøvo, senioringeniør og leder for arbeidsgruppen som har laget rapporten om ansvar og håndtering av eksplosiver i norsk natur.