NRK Meny
Normal

Hetset etter TV-program om hets av homofile

19 år gamle Sigurd Gjerde-Jakola opplevde selv å bli hetset etter at han tordsdag kveld var med på TV-programmet «Hvem bryr seg» som handlet om hets.

Sigurd Jakola

Etter å ha deltatt i et TV-program om hets av homofile opplevde Sigurd Gjerde-Jakola selv å bli hetset.

Foto: Knut-Sverre Horn

– De skrev forskjellige meldinger til meg, og ville banke meg. Det er negative tilbakemeldinger som man ofte får hvis man går ut i media med en slik sak.

Sigurd Gjerde-Jakola fra Vadsø var torsdag med i TV2s program «Hvem bryr seg». Programmet bruker skjult kamera for å fange opp hvordan folk reagerer på hets i ulike situasjoner.

Torsdagens program handlet om hets av homofile, der Gjerde-Jakola som selv er homofil kommenterer opptakene. Da han var 16 år fortalte han til NRK om hvor vanskelig det er å stå fram som homofil.

Etter at programmet «Hvem bryr seg» ble sendt kom tilbakemeldingene.

– Jeg har fått pepper etter programmet i går. Det var negative tilbakemeldinger fra folk som har kommentert på de sakene som har blitt delt, og da spesielt gutter som er imot homofile, sier Gjerde-Jakola.

Han tror bakgrunnen til hetsen handler om mer enn at han er homofil.

– Jeg tror innerst inne så er det en større grunn enn det de faktisk sier, at de ikke liker homofile. De skal tøffe seg, og tør ikke vise seg selv. De skal prøve å være noe som de egentlig ikke er, sier han.

– Handler om usikkerhet og uvitenhet

Bård Nylund

Leder i LLH, Bård Nylund, har selv erfart å få negative tilbakemeldinger etter å ha stått fram på TV.

Foto: LLH

Bård Nylund som er leder i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, er enig med Gjerde-Jakola om bakgrunnen til hetsen.

– Jeg tror det handler om usikkerhet hos de som kommer med disse tilbakemeldingene. Jeg tror også det handler om uvitenhet og lite kunnskap. Hadde man hatt kunnskap så hadde man ikke tillat seg å oppføre seg på denne måten, sier Nylund.

Han mener det er interessant hva som gjør at mennesker føler det er greit å komme med hets overfor homofile som har stått fram på TV.

Nylund har liten forståelse for de som kommer med negative tilbakemeldinger i kjølvannet av et program som nettopp handler om hets.

– Jeg tror folk føler at da har du tatt et valg om å være ute i offentligheten, og da må du også tåle å få tilbakemeldinger fra de som ikke synes noe om det, sier Nylund.

– Helt avhengig av folk som Gjerde-Jakola

At mennesker som Gjerde-Jakola står fram i media og forteller om hvordan det er å bli hetset som homofil, betyr mye mener Nylund.

– Vi er helt avhngig at flere tar den belastningen som det kan være med å være offentlig med seg selv og sitt liv. Det er viktig at noen kan stå fram og kan bidra til å gi homofile et ansikt, og som kan være et godt forbilde for de andre som kanskje fremdeles er i skapet, sier han.

Gjerde-Jakola tror at konsepter som «Hvem bryr seg» er nøkkelen til å komme seg videre fra trakasseringssituasjoner.

– Da snakker vi om det, og det gjør at folk faktisk at det nytter å gjøre noe med det. Hvis ikke vi er åpne om sånne situasjoner, så kan ikke vi kreve at andre skal skjønne hva det betyr å hjelpe noen som er i en slik situasjon, sier Gjerde-Jakola.

Forstår de som vegrer seg for å hjelpe
Sigurd Jakola

Det er skremmende at folk ikke er tøffe nok til å ta tak i en situasjon der noen blir hetset, mener Gjerde Jakola

Foto: Knut-Sverre Horn

Å være med i programmet og kommentere opptakene av hetsen var en sterk opplevelse for han.

– Det sterkeste var det å se at folk tok tak i det, at folk hjalp. Det har ikke jeg fått når jeg har opplevd trakassering. Så det var sterkt å se at folk faktisk bryr seg og hjelper til, sier han

Likevel forstår Gjerde-Jakola hvorfor folk vegrer seg med å gripe inn når de opplever at homofile blir trakassert.

– Hvis jeg hadde møtt på en slik situasjon og ikke vært den som hadde blitt trakassert, så hadde jeg også vært redd for å ta tak i det. Det er fordi jeg vet det kan bli veldig ille om det er feile mennesker som trakasserer, forteller han.

Har fått mye støtte

På tross av hetsen Gjerde-Jakola har fått i etterkant av programmet, angrer han ikke på at han ble med.

– Jo mer man er i medier med tunge saker, så klarer man å legge fokus på det positive. I går fikk jeg mye mer positivt enn negativt. Det sier meg at det er verd å være med på slike saker, sier han.

Den positive tilbakemeldingen han fikk etter programmet veier tyngre enn hetsen og trakasseringen, sier Gjerde-Jakola.

– Jeg får mye støtte fra folk jeg ikke vet hvem er. De skriver til meg at de er glad for at jeg har vært åpen om dette og setter et ansikt på en slik sak. Det betyr mest, at jeg får meldinger fra folk jeg ikke kjenner, og at de forteller at jeg har hjulpet de.