NRK Meny
Normal

Ble fysisk konfrontert etter islam-vits

Komiker Dag Sørås har fortalt vitser om islam som ikke falt i smak. Men mener likevel man må kunne spøke med det meste.

Dag Sørås

Komiker Dag Sørås fra Narvik mener det er mulig å vitse om det meste.

Foto: Jim R. Didriksen

– Isam er en del av det norske samfunnet, og må være lov å harselere med, på lik linje med alle andre religioner. Jeg har selv fleipet med islam, sier komiker Dag Sørås til NRK.

Onsdag ble tolv personer drept da islamistiske terrorister tok seg inn i lokalene til det franske satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris. Gjerningsmennene ropte at de hevnet profeten under angrepet, etter at Charlie Hebdo hadde publisert karikaturer av Muhammed.

Tar det personlig

Sørås forteller at terroren i Paris har gått personlig inn på han.

– Dette var mennesker som levde av å uttrykke seg på en humoristisk måte. Jeg kan identifisere meg med dem, både på grunn av det, men også fordi de er selverklærte venstreorienterte og antireligiøse, sier Sørås.

– Det er beundringsverdig at de har fortsatt arbeidet sitt, selv om de har vært utsatt for trusler og attentater tidligere. Det er snakk om prinsipielle forsvarere av ytringsfriheten, fortsetter han.

I etterkant av angrepet har diskusjonen blant annet gått på om det er riktig å publisere slike tegninger av den islamske profeten, og om det er mulig å spøke med alt.

Norske avistegnere reagerer etter terrorangrepet:

Hos Avistegnernes hus i Drøbak strømmer det inn med tegninger. Nå vil de lage en støtte-utstilling etter terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

Har selv havnet i bråk

Sørås er ikke kjent for å holde igjen når han holder show, og har irritert på seg en del folk i løpet av sin karriere.

– Men jeg har bare blitt fysisk konfrontert for vitsene mine to ganger. Den ene gangen var det fordi jeg hadde vitset om islam, den andre gangen var den noen soldater som hadde vært i Afghanistan som ikke satte pris på spøkene mine. Ellers har jeg bare fått tilbakemeldinger på Twitter og Facebook fra folk som ikke deler mine meninger, forteller Sørås.

Er det noen tema du ikke kan vitse med?

– Jeg mener vi kan spøke med alt, så lenge du ikke gjør noe ulovlig, som å oppfordre til vold eller komme ærekrenkelser. Skulle du latt være å vitse om ting fordi noen potensielt kan bli fornærmet, har vi ikke mange tema igjen. Men det er ikke dermed sagt at jeg personlig klarer å spøke med alt, men det finnes alltids noen som kan spøke med ethvert tema.