Normal

I Karasjok har hun blåst liv i Finnmarksnissen

Blant alle kreative bedrifter i samenes hovedstad Karasjok, er det nå blåst liv i «Finnmarksnissen». Det er gjort på bygdas glassblåseri Boble glasshytte.

Tonje Tunold

Tonje Tunold viser fram Finnmarksnissen som hun har lagd i glassblåseriet sitt. Hun er en del av den kreative håndverksinsutrien som står sterkt i Karasjok.

Foto: Jan Harald Tomassen / NRK

Graveniid er en familiebedrift i Karasjok, som siden 1985 har produsert ullklær inspirert av samisk tradisjon og kultur.

Nå kler de ikke bare opp norske kjendiser, men selger også samisk inspirert mote til hele verden. Det er datteren til gründer Marit Guttorm Graven, Anja G. Graven som har tatt familiebedriften noen hakk videre, med å sikre kjendisoppmerksomhet for sine strikkeklær.

– Man blir jo både rørt og stolt, når man ser at klærene våre får så stor oppmerksomhet. Klærne våre ser man nå veldig mange plasser, så jeg kan ikke skjule stoltheten min, smiler Marit.

Postkort fra Karasjok. NRK Finnmark 80 år, ute på kommuneturne.

Karasjok har mye å by på midt i hjertet av Finnmark Se det flotte videopostkortet fra Karasjok.

Bygd på samisk tradisjon og duodji

Hun har fått NRK på besøk i strikkestua si hjemme i Karasjok.

NRK Finnmark er på kommuneturne til alle de 19 kommunene i Finnmark, for å markere sitt 80 år-jubileum. Torsdag var NRKs utsendte reportere på plass i hjertet av Finnmark - Karasjok.

Marit Guttorm Graven har bygd opp sin strikkestue fra starten i 1985 til i dag. Der har de lagd strikkeklær inspirert av samisk tradisjon og duodji.

Nå har hun fått med døtrene sine i familiebedriften, der det er Anja G. Graven som er daglig leder og styrer butikken utad.

Den siste tida har de fått stor oppmerksomhet med sine nye Avvi-plagg med mønster fra vevd koftebelte.

– Heldigvis visste jeg ikke dette da jeg begynte på 80-tallet. Da hadde jeg noe å strekke meg etter. Nå skal vi ekspandere enda litt, der planen er å nå ut og fornye produktene videre, sier hun.

Modell Inga Maurstad med klær fra Graveniid

Modell Inga Maurstad fra Karasjok viser her klær fra Graveniid under Sami Fashion Week i Alta.

Foto: Liv Inger Somby

Passer på rein og vidde

En annen som har en svært egenartet bedrift i Karasjok er Tonje Tunold. Hun driver Boble glasshytte, som er et glassblåseri i Sápmi park i Karasjok.

Og her har hun blåst liv i en syv centimeter høy kar.

– Nisser lever jo egentlig hele året, der du har rødnisser, blåniser, grånisser og nå hvitnisser, sier innehaver og glassblåser Tonje Tunold.

Det er ingen som sier noe om hvem som passer på reinen, lav og som bor på vidda.

– Det er jo hvitnissen, og den er veldig sjelden og vanskelig å få øye på. Her henter vi ut varmt glass og lager en gjengivelse av hvitnissen, smiler hun.

I Karasjok er det mye ulikt håndverk, og da Tunold startet opp visste hun at det var i karasjok hun skulle være.

– Det er viktig i samisk tradisjon med håndverk, så det passer bra å være her, sier Tunold.