Hopp til innhold

Kjøpte verdens største dyr i 1886 - har enda ikke vist det fram

Tromsø Museum eier et skjelett av verdens største dyr, men har aldri stilt det ut. I dag er det på sitt 14. år i Japan.

Blåkvalskjelettet i Japan

Dette skjelettet eier Tromsø Museum, men her vises det fram i Japan.

Foto: Karl Frafjord / Tromsø Museum

I 1999 inngikk Tromsø Museum og det japanske museet Kaikyokan en avtale om utlån av et blåkvalskjelett.

Nå er museene blitt enig om en forlengelse av utlånet.

I starten av oktober kommer en delegasjon på 8 personer fra byen Shimonoseki for å signere avtalen som strekker seg frem til 2018.

–Japanerne ville helst låne det lenger, men vi håper at et nytt Tromsø Museum i Breivika skal stå ferdig om ikke altfor lenge, og da vil vi gjerne stille ut blåkvalen der, sier formidler ved Tromsø Museum, Per Helge Nylund.

Har kun hatt plass til kraniet

Tromsø Museum kjøpte skjelettet allerede i 1886, men har aldri hatt plass til å stille det enorme skjelettet ut selv.

– Blåkvalen ble fanget utenfor kysten av Finnmark på den tiden det ble drevet fangst av storkval utenfor kysten, og dette året ble hele 114 blåkvaler fanget utenfor Finnmark, sier Nylund.

Det var museets første konservator, Jakob Sparre Schneider, som var så heldig å få tak i skjelettet av den omtrent 24 meters lange og åtte år gamle hunnkvalen.

Blåkvalskjelett

Et komplett blåkvalskjelett er svært sjeldent, og svært få museer i verden har komplette blåkvalskjelett i sine samlinger.

Foto: Karl Frafjord / Tromsø Museum

– Kanskje hadde han tanker om å stille det ut, men Tromsø Museum har aldri hatt plass til å stille ut skjelettet i sin helhet. Kraniet har imidlertid vært utstilt.

Et komplett blåkvalskjelett er svært sjeldent, og svært få museer i verden har komplette blåkvalskjelett i sine samlinger.

– Selv om mange blåkvaler i sin tid ble fanget, var nok få lystne på den enorme jobben det er å rense et så stort skjelett. I levende live ville en slik kval veie over 100 tonn, og skjelettet utgjør mange tonn, sier formidleren ved Tromsø Museum.

700 kvadratmeter med bobleplast

I 1997 fikk Tromsø Museum en henvendelse fra Japan om å låne det godt over hundre år gamle blåkvalskjelettet, og i 1999 gikk avtalen i boks.

– Siden vi ikke har mulighet til å stille det ut, og at det i Japan ville få den plass det fortjener, valgte vi etter nøye vurdering og godkjennelse fra myndighetene, å låne det ut.

Vanligvis når museet får spørsmål om utlån, pakker de gjenstanden godt og sender den i posten. Det var ikke mulig med blåkvalen.

– Pakkingen og forsendelsen er en historie i seg selv. Vi måtte bruke hele 700 kvadratmeter med bobleplast for å få den til Japan, forteller Per Helge Nylund til NRK.

Skjelettet i Japan

Skjelettet av blåkvalen blir sett av mer enn én million mennesker i året i Japan.

Foto: Karl Frafjord / Tromsø Museum

Skjelettet kom trygt fram til Japan i 1999, og i 2001 fikk publikum mulighet til å se blåkvalen på museet i den japanske byen Shimonoseki.

– Nå blir blåkvalen sett av mer enn én million mennesker i året. Det hadde neppe konservator Sparre Schneider tenkt seg da han kjøpte det i 1886. Og nå er drømmen å få det hjem til Tromsø om ikke alt for lenge, sier Nylund.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark