Hva med et bjørnelår på grillen?

Kjøttet fra hannbjørnen som ble felt i Sør-Varanger i Finnmark, legges nå ut for salg. Her er tipsene for hvordan bjørnesteken kan nytes.

Bjørn i Tusenvikskaret

Bjørnen var svært nærgående overfor mennesker utenfor Kirkenes før den ble skutt.

Foto: Helge Stærk

– Jeg ville ha tilberedet kjøttet med en god viltsaus, med krøkebær og god fløte. Og så vill jeg hatt tyttebær eller rognebær til, sier kokk og lektor i ernæring, helse og miljø, Nils Harald Moe i Tromsø.

Kjøttet etter den unge hannbjørnen som ble skutt i Sør-Varanger i forrige uke er nå lagt ut for salg. Bjørnen ble skutt etter at den i lengre tid hadde oppholdt seg for nært mennesker i området rundt Kirkenes.

Fram til tirsdag kan interesserte by på bjørnekjøttet. Minimumsprisen er på 100 kroner kiloen, og kjøperen må ta hele bjørneskrotten, som har en slaktevekt på rundt 30 kilo. Det skriver Fylkesmannen i Finnmark på sine nettsider.

Nansens isbjørn

– Tidligere har det både vært restauranter, fjellstuer og vennegjenger som har gått sammen om å kjøpe kjøttet etter at det er skutt bjørn, sier Geir Østereng.

Moe er ekspert på gamle mattradisjoner, og forteller at det å spise brunbjørn og isbjørnkjøtt har lange tradisjoner blant norske fangstmenn.

– Hjalmar Johansen og Fridtjof Nansen spise 18 isbjørn den vinteren de overvintret sammen på Frans Josefs land. De kokte kjøttet, eller skavet biter av frosset kjøtt som de stekte, ikke ulikt slik vi gjør med reinskjøtt, sier Moe.

Bjørnekarbonader

Han mener at bjørnekjøtt kan tilberedes og spises på mange av de samme måtene som annet viltkjøtt som rein og hjort.

Det kan tørkes, saltes, røykes, skaves, stekes elelr kokes. Kjøttet som blir til overs kan man lage store og gode bjørnekarbonader av.

For de mer eksklusive ganer kan bjørnebiff være en mulighet.

Bjørn på grillen

Bjørnekjøttet kan også krydre grillmenyen nå på sommeren. Her mener Moe stykker av låret og ryggen er de beste.

– Men da må kjøttet være veldig mørt, så det går nok bedre med en ungbjørn enn med en gammel seig bamsefar, ler Moe.

Det bjørnen spiser, påvirker hva kjøttet smaker. Selv ville Moe helst ha spist bjørnekjøtt på høsten.

– Da har den spist mye bær, sier han.

Riktig vin

Moe mener at bjørnekjøtt absolutt kan være en opplevelse å smake, og tror kjøttet er veldig godt. Til maten anbefaler han en kraftig rødvin fra Nord-Italia som passer til det kraftige kjøttet.

– Men det viktigste er å gjøre måltidet til en sosial greie. Og kjøttet bør nok ikke tilberedes av en amatør, sier Moe.

Sulten? Oppskrifter finner du på nrk.no/mat