NRK Meny
Normal

Bjørn søkte på flere hundre jobber - fikk ingen svar

Da Bjørn Eriksen ikke fikk seg jobb, bestemte han seg for å gjøre hobbyen sin til levebrød. På loftet til kjæresten driver han nå Todo's lærverksted.

Todo

Siden begynnelsen av 80-tallet har han sydd og smidd ting av lær og skinn. Nå satser Bjørn 'Todo' Eriksen på å kunne leve av hobbyen sin.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Jeg sendte jobbsøknader til over fire hundre bedrifter i Midt-Troms, og fikk ikke ett eneste svar. Det syns jeg var litt kjipt. Men da bestemte jeg meg for å forsøke meg som lærsmed på heltid. Så får vi håpe det går bra, smiler 51-åringen.

I et hjørne på det lille loftet i det rødmalte huset i Trollvik i Lenvik, har han arbeidsplassen sin. Ved siden av pulten står skomakermaskinen. På den syr han for eksempel treffmerker, som motorsyklistene har på jakker og vester.

– Jeg har vært i MC-miljøet i over tretti år. Gutta i HD-garasjen, en MC-klubb i Tromsø, satte i gang kronerulling sånn at jeg skulle få kjøpt maskinen. I tillegg har jeg fått penger fra Innovasjon Norge og Lenvik kommune sitt næringsfond. Fra Nav har jeg også fått hjelp ved at jeg beholder arbeidsledighetspengene i noen måneder, til jeg får bedriften opp å gå, forteller Eriksen.

Todo

Mc-folk i Tromsø starta kronerulling for å hjelpe Bjørn «Todo» Eriksen i gang med lærverkstedet.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Kniv om sommeren

På Facebook og på sin egen nettside viser han flere av produktene sine. Bjørn Eriksen har også inngått samarbeid med en vesteråling som lager flekkekniver.

– Han lager knivene og jeg lager slirene. Og er det noen som er venstrehendt, lager jeg slirer som passer dem.

Men det er MC-folk fra hele landet som er den største kundegruppen. Om vinteren, når motorsyklene står parkert i garasjene, planlegges neste års sesong. Og da kan Todo, som han kalles av venner, lage alt som trengs av vesker og tasker til syklene.

– Det blir veldig personlig, for ingenting blir helt likt. Jeg reparerer også skinnklær og saler, sier han, og viser fram en 43 år gammel sal, som han skal lappe sammen i løpet av høsten og vinteren.

Todo

Kniver i ulike former og fasonger på Todo's lærverksted i Trollvik i Lenvik.

Foto: Linda Pedersen / NRK

En del skader

Og så langt ser det ut som at Todo's lærverksted har livets rett. Men helt risikofylt er det ikke.

– Man sitter helt i egne tanker og da skjer det noen skader, men det er ikke noe å bry seg om. Jeg liker dette, og håper det går bra, smiler Bjørn «Todo» Eriksen, som virkelig kan kalles sin egen lykkes smed.