Bjørn observert nær Bardufoss

Det som trolig er bjørn ble fredag kveld observert i nedre del av Målselv, noen kilometer fra Bardufoss. Det kan være den samme bjørnen som for et par uker siden drepte sau i Bardu.

Bardufoss

Statens naturoppsyn har lørdag søkt etter spor etter at det ble meldt om bjørn i nedre del av Målselv kommune, ned mot Bardufoss.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– En person meldte ifra til oss fredag kveld om at han hadde observert bjørn i nedre del av kommunen mot Bardufoss. Det er ikke uvanlig med bjørn i dalstrøkene her, men det interessante her er om dette er det samme individet som drepte sauer i Bardu, sier Tor Eriksen i Målselv viltnemnd.

Det ble utlyst lisensjakt på bjørnen i nabokommunen for bare et par uker siden, men de lyktes ikke med å spore opp og skyte bjørnen, som hadde drept sau, sier Eriksen.

Det skal være funnet spor i gresset som tyder på at det en bjørn i området.

– Ikke usannsynlig dette er bjørn

Viltnemnda meldte ifra om den mulige observasjonen til Statens Naturoppsyn (SNO), som har vært ute og søkt etter bjørnen. Statens naturoppsyn avsluttet lørdag ettermiddag søket etter bjørnen, sier rovviltkontakt Trond-Erik Markussen.

– Når vi får inn en slik observasjon, av for eksempel bjørn, må vi stille med åpent sinn. Når jeg kommer ut er det min jobb å finne spor eller andre tegn som kan underbygge observasjonen eller avkrefte den.

– I dette tilfellet kan jeg verken si det ene eller det andre. Men basert på de forklaringene som ble gikk av tipseren i går, kan vi si at det ikke er usannsynlig at dette er en bjørn, sier Markussen.

Bjørnen går over store områder

– Hva gjør dere videre nå?

– Foreløpig har vi is i magen. Vi håper det vil komme flere slike observasjoner. Det er kun to og en halv uke siden det ble observert bjørn noen kilometer unna, på østsiden av Storhaugen. Gårsdagens observasjon ble gjort på sørsiden av Storhaugen, ved elvebredden.

Han kan ikke utelukke at bjørnen som trolig ble observert nær Bardufoss er den samme som har herjet i saueflokkene i Bardu.

– Vi skal ikke være overrasket over at det kommer bjørn nær Bardufoss. Bjørnen har et stort område den opererer på, sier Markussen.

Flere bjørneobservasjoner

For bare to uker siden ble ei binne med to unger observert i det samme området. For viltnemnda er det svært interessant med slike observasjoner.

– Vi oppfordrer folk til å melde ifra til oss dersom de ser bjørn eller spor etter den. Det er en del av en større kartlegging både lokalt og nasjonalt der vi er interessert i å få en oversikt over bjørnebestanden, sier Tor Eriksen i Målselv viltnemnd.

Han ber folk om å opptre varsomt dersom man skulle møte på bjørn.

– Det viktigste er å opptre rolig og ikke provosere unødig, og å respektere båndtvangen. Vi vet av erfaringer fra Sverige at mange konfrontasjoner mellom menneske og bjørn skjer fordi man har hunden sin løs. Hunden vil oppsøke bjørnen og returnere til eieren med bjørnen hakk i hæl.