NRK Meny
Normal

Bjørg Anita tilbyr råd til hvordan du skal rydde

Hun står på hodet i bekjentes klesskap, kjøkkenskuffer og boder. Bjørg Anita har dilla på rydding, og slik blir det business av.

Hjelper deg med rotet ditt

KORT ANALYSE: Har Påskemorgen det ryddig? Bjørg Anita Såtendal utførte en kort analyse.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Bjørg Anita Såtendal kaster et blikk over alle tingene i bakrommet til NRKs sending Påskemorgen.

– Her kan det se litt rotete ut med det samme, men så ser man fort at det er system i rotet, sier hun.

Såtendal er kanskje noe av det nærmeste vi kommer en ryddekspert. I løpet av våren er firmaet hennes Ryddemagi i sving, og der kan du få hjelp til å få bedre orden på hjemmet, hytta, campingvogna eller spikerteltet hvis det skulle være ønskelig.

Nyetableringen i Tromsø vil med andre ord gi deg profesjonell hjelp til å få orden på rotet i boden, klesskapene og kjøkkenskuffene.

– Mange mennesker irriterer seg over rotet og alle tingene de har, men har ikke tid og energi til å gjøre noe med det, sier Såtendal.

Dilla på rydding

Hun har alltid jobbet med logistikk og orden. I dag som planlegger ved serviceselskapet ISS. Tidligere var hun husøkonom ved flere hoteller – men nå har hun fått dilla på rydding.

Et fag hun har lest seg til og utviklet på egen hånd. Mens andre i Tromsø nøt sola i helga, sto Bjørg Anita Såtendal på hodet i bekjentes klesskap, kjøkkenskuffer og boder.

– Nå rydder jeg hjemme hos bekjente som en markedsundersøkelse for å finne ut hvor skoen trykker, ler hun, mens hun kikker gjennom kjøkkenskapene i redaksjonen, og finner plass til dobbelt så mange kaffeposer om vi setter dem opp stående i skuffen.

– Har du selv et prikkfritt og ryddig hjem?

– Nei, jeg er ikke så opptatt av å ha det hysterisk ryddig, men jeg blir hysterisk om jeg mister oversikten, smiler hun.

Og det er det hun mener alt handler om.

– Oversikt – at tingene vi omgir oss med har en plass, verdi og funksjon. Og at en vurderer om en virkelig trenger alt.

Begynte hos seg selv

Det begynte med at hun leste bøker om rydding. Da skjønte hun at hun selv i sitt eget hjem bare hadde organisert – ikke ryddet.

Hennes 300 bøker ble barbert ned til 30. Kjolene hun hadde planlagt en gang å sy om, ble gitt bort. Buksene som var for store, og for små, havnet på Fretex. Jakkene som egentlig ikke passet – passet noen andre. Barnas avglemte leker ble andre barns latter.

Hva timeprisen gjennom firmaet hennes blir, har ikke Såtendal bestemt ennå.

– Vi får se markedet i Tromsø, smiler byens nye ryddegründer.