Hopp til innhold

Bitter hanekamp i Ap og Frp

To førsteplasser. Fire menn konkurrerer. Derfor pågår det nå en bitter hanekamp i Troms Arbeiderparti og Troms Fremskrittsparti om neste års stortingsvalglister.

Amundsen og Korsberg

Per Willy Mundsen og Øyvind Korsberg står for en de tøffe politiske kampene

Foto: Montasje / NRK

Lars Egil Mogård

I dag er det ingen som med sikkerhet kan fortelle hvem som vil toppe listene i de to partiene.

Det blir trolig avgjort med veldige knappe marginer på fylkespartienes nominasjonsmøter. Ingen av de fire konkurrentene har til hensikt å trekke seg nå.

I begge partiene blir det vinn eller forsvinn i kampen om førsteplassene.

Troms mister et mandat


Utgangspunktet for Troms Arbeiderparti er at to av partiets tre representanter i denne stortingsperioden sier nei til gjenvalg. Bare Tove Karoline Knutsen fra Tromsø/Gryllefjord på andreplass i dag, ønsker en ny periode på Stortinget

Samtidig har Stortinget bestemt at antallet representanter fra Troms fylke i neste periode skal reduseres fra sju til seks mandater. Dette får konsekvenser for mange partier. Nåløyet blir veldig trangt.

For Troms Arbeiderparti vil trolig bare få inn to i neste periode, vurdert etter meningsmålingene.

De som i utgangspunktet konkurrerer om førsteplassen på Aps liste, er statssekretær i Næringsdepartementet Roger Ingebrigtsen fra Tromsø, og tidligere leder i AUF, og nå politisk rådgiver i Arbeidsdepartementet, Martin Henriksen fra Harstad.

Nominasjonskomiteen i Troms Ap foreslo Henriksen på topp med fem stemmer, mens to stemte for Ingebrigtsen.

Alliansebygging

Ingebriksen og Henriksen

Maktkampen i AP vil stå mellom Roger Ingebrigsten og Martin Henriksen.

Foto: Montasje / NRK

Og i mellomtida, før nominasjonsmøtet i begynnelsen av desember, pågår posisjoneringen og alliansebyggingen. For kandidatene må skaffe seg tilstrekkelig med stemmer utenom eget lokallag/kommune.

Henriksen skal ha god støtte i Sør-Troms, og er også AUFs kandidat.

Ingebrigtsen har samlet mye støtte i Midt-Troms og i Tromsø-området. Derfor kan delegatene fra Nord-Troms bli jokere.

I utgangspunktet er det nok flere som ønsker seg fylkespartileder Bjørn Inge Mo på topp på lista, og vil i første runde stemme for han.

Men dersom Mo ikke får nok stemmer, kan det bli avgjørende for utfallet hva støttespillerne for Mo vil stemme i kampen om førsteplassen. Man skal heller ikke avskrive at Mo vil få mange stemmer.

Giske-tradisjonen


Roger Ingebrigtsen er oppvokst i Giske-tradisjonen i Arbeiderpartiet. Han skaffer seg venner og allierte, men har også mange politiske uvenner.

Han har tidligere tapt nominasjonskamper til stortingsvalglista, og som topp på kommunelista i Tromsø.

Nå er han statssekretær i Næringsdepartementet. Han har stor tillit hos Stoltenberg, og blir hele tida brukt i regjeringsapparatet.

Han snakker som vanlig høyt og engasjert om mulighetene Troms og Nord-Norge har. Han kan opprettes som han lover veldig mye. Det kan straffe seg.

Tause Henriksen


På den annen side har vi Martin Henriksen, for øvrig samboer til Stoltenbergs politiske rådgiver. Han har også solide forbindelser til maktapparatet i Oslo.

Men Henriksen er veldig taus. Forbausende taus i politisk sammenheng i Troms.

Den tidligere knallharde oljemotstanderen for aktivitet utafor Senja, Vesterålen og Lofoten, har nå snudd i sitt syn.

Ellers ville han neppe ha hatt sjanse til å bli toppkandidat for Harstad, en by der troen på oljens velsignelse er svært framtredende.

Så får andre vurdere hvor troverdig Henriksen er i denne saka.

På den annen side representerer Henriksen en fornyelse. Vi våger ikke spå hvem som vinner maktkampen i Troms Arbeiderparti.

Verken Ingebrigtsen eller Henriksen skal være interessert i å stå på en tredjeplass.

Klart for Knutsen?


På andreplass kan mye tyde på at Tove Karoline Knutsen får fortsette. Troms Arbeiderparti har liten tradisjon for å kaste stortingsrepresentanter som ønsker å fortsette. Sist det skjedde var vel da Synnøve Konglevoll ble fjernet av sitt eget lokallag i Tromsø.

Det har vært spekulasjoner om Christin Kristoffersen fra Svalbard kan bli aktuell.

Hun er leder i lokalstyret i Longyearbyen, og bruker veldig mye tid på nettverksbygging, ikke minst i regjeringsapparatet og i Stortinget. Men det vil overraske om hun får nok tilslutning til å kjempe om topp-plassen i Troms.

Det hadde jo samtidig vært spennende om Troms skulle bli representert av en person som bor i Longyearbyen. Det har aldri skjedd tidligere.

Vi skal heller ikke avskrive om Kari-Anne Opsal fra Harstad kan bli en kompromisskandidat på andreplass, dersom Roger Ingebrigtsen tar førsteplassen.

Bitter kamp i Frp


Fremskrittspartiet i Troms har i dag to på Stortinget. Meningsmålingene antyder en representant fra fylket etter valget neste år.

Etter forrige nominasjonsrunde har det, etter det NRK vet, vært ei oppfatning i deler av Frp i Troms at Korsberg nå gikk inn i sin siste periode på Stortinget. 16 år var nok.

Korsberg har selv aldri gitt noen offisiell beskjed om det.

Per Willy Amundsen mente sikkert at det lå åpent for ham på førsteplass foran valget neste år.

Men på forsommeren ga Korsberg beskjed om at han tok mål av seg å få en ny periode på Stortinget.

Tatt ille opp


Dette ble tatt ille opp av Amundsen og hans støttespillere. Amundsen har gitt klar beskjed om at er det snakk om førsteplassen eller ingen ting. Det er et klart ultimatum til Troms Frp under nominasjonsmøtet i februar.

Amundsen er gift og bor mye av tida i Telemark. Også her blir det gjort forsøk på å danne allianser i en kamp mellom Tromsø og Harstad.


Amundsen skal ha sikret seg støtte også i Lenvik og delvis Midt-Troms og Nord-Troms. Frp-tillitsvalgte som ikke tidligere har vært på særlig godfot med hverandre, skal ha snakke sammen i et forsøk å hindre at Korsberg gror fast på Stortinget.

Det blir spennende å følge hanekampen mellom de fire mest aktuelle kandidatene om førsteplassene i både Frp og Ap.

Til slutt vil to av de fire ikke få tillit. Det blir tøft for dem som taper. Det kan skape splittelse både i Ap og Frp og få betydning for innsatsen i valgkampen.

Men innen den tid er det mange allianser som må bygges, samtaler i de skjulte som vil bli tatt.

Det er ikke tid for ømhet og omtanke.

Nå er det rå makt som gjelder.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark