NRK Meny
Normal

Biskop ber for borestopp

Biskop Tor Jørgensen i Sør-Hålogaland ber for borestopp i Barentshavet. Det gjør han sammen med et LO-forbund og Naturvernforbundet.

Tor B. Jørgensen

Biskop i Sør-Hålogaland, Tor B. Jørgensen

– Vi har ikke noen klare bibelske svar som sier olje eller ikke olje, men vi har noen etiske verdier som vi ønsker å være med og fremme, sier biskop Tor B. Jørgensen.

Sammen med naturvernforbundet og et LO-forbund utgjør han nå en ny trio som ber politikerne la Barentshavet være i fred.

For sårbart

Bakgrunnen er at Barentshavet er så sårbart.

Og Jørgensen får støtte av lederen i Norsk Tjenestemannslag, John Leirvåg.

– Vi må satse på nye næringer. Primært bør neste konsesjonsrunde i Barentshavet skrinlegges, sier Leirvåg som mener det er på tide å begynne omstillingen og ikke bare tenke arbeidsplasser på kort sikt.

.Også Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken mener det er på tide å si stopp. Han setter sin lit til at Venstre og Kristelig Folkeparti står ved sine løfter fra valgkampen om en mer ambisiøs klimapolitikk.

Unik mulighet

Tord Lien

Olje- og energiminister Tord Lien vil ha mer aktivitet i Barentshavet og sier det fører til stor verdiskapning og mange arbeidsplasser.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Men olje- og energiminister Tord Lien er klar på at de nye leteblokkene skal lyses ut.

– Økt aktivitet i Barentshavet vil gi en unik mulighet for verdiskapning og arbeidsplasser, sier han.

Og olje- og gassindustrien har store forventninger til 23. konsesjonsrunde.

– Nå er det på tide at vi får tilgang på nye og attraktive arealer å drive virksomhet i, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i bransjeforeningen Norsk Olje og Gass.