NRK Meny
Normal

Lå 0,36 sekunder bak bilen foran - mistet lappen

Spanjolen talte ikke engang «tusen-og-én». Det kostet ham lappen - i likhet med rekordmange andre bilister i år.

Tette biler
Foto: Utrykningspolitiet

Utrykningspolitiet reagerte sporenstreks da de oppdaget en bilist som lå i overkant «tett i hekken» på bilen foran i ei sekstisone på Fagernes i Tromsø kommune sist lørdag. At han i tillegg lå 21 km/t over fartsgrensa, bedret ikke situasjonen.

Den spanske sjåføren mistet statusen som bilist umiddelbart.

– En avstand til forankjørende på 0,36 sekunder er selvsagt uakseptabelt, sier leder for utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthisen, og utdyper,

Marthinsen

Utrykningspolitiet setter i år fokus på riktig avstand mellom biler, forteller leder for utrykningspolitiet i Troms og Finnmark, Geir Marthinsen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Med så liten avstand til bilen foran deg har du små muligheter til å komme deg unna om en situasjon skulle oppstå. Om bilen foran bråbremser, blir det ett resultat, konstaterer sjefen for utrykningspolitiet.

Hva mannen hadde som forsvar for kjøringen, var litt vrient å få ut av ham, sier Marthinsen.

– Han var litt vanskelig å kommunisere med, fordi han bare snakket spansk. Men vi fikk kommunisert til ham det vi ønsket, for å si det sånn, sier Marthinsen.

Tar dobbelt så mange «hekk-kjørere»

Utrykningspolitiet på landsbasis har fokus på riktig avstand mellom biler, nettopp for å få ned risikoen for ulykker som følger av bråbremsing.

– For tett kjøring er forbundet med risiko og skadepotensialet er stort om det går galt, sier Marthinsen.

Mange flere bilister har blitt bøtelagt eller fratatt førerkort etter at politiet startet kampanjen.

– Jeg sitter ikke på statistikk nå, men vi har gitt langt flere reaksjoner på grunn av liten avstand bil forankjørende enn vi har gitt tidligere år. Antallet er nok bortimot fordoblet, sier Marthinsen.

Han mener at selv om den gamle regla om at man bør telle «tusen-og-en, tusen-og-to, tusen-og-tre» er omdiskutert, så holder den deg i alle fall i trygg avstand til bilen foran.

– Om man teller til tusen-og-tre, beholder man garantert sertifikatet!

  • Les også: