NRK Meny
Normal

Bibliotek vil takke nei til omstridt bok

Harstad bibliotek har heller ikke fått noen henvendelse fra statssekretær Hanne CS Iversen om en bokgave på ti bøker av «Islam. Den 11. landeplage».

Islam. Den 11. landeplage
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Om en slik gave skulle komme, vil biblioteket takke nei.

– Hvis jeg skulle få tilbud om denne bokgaven, så vil jeg svare at jeg ikke tror vi har bruk for den, sier sjefsbibliotekar Line M. Rubach til NRK.

Hanne CS Iversen

GAVEGIVER: Det er Hanne CS Iversen som vil gi gaven.

Foto: Nils Mehren / NRK

Hun forteller at hun heller ikke har fått noen henvendelse fra statssekretær Hanne CS Iversen (Frp) om boka, som er skrevet av den omstridte forfatteren Hege Storhaug.

Få på venteliste

Biblioteket har allerede to eksemplarer av boka «Islam. Den 11. landeplage».

– Vi har vanligvis bare ett eksemplar av bøker, men vi tenkte det ville være mye interesse rundt denne boka, så vi kjøpte to, forteller Rubach.

Men det er ikke mange på venteliste på å få låne den. Derfor ser ikke biblioteket behov for den kommende gaven NRK omtalte lørdag, en gave på 10 eksemplarer av boka.

Fungerende ordfører i Harstad Maria Serafia Fjellstad har uttalt til NRK at hun synes det er flott at folket engasjerer seg i biblioteket, men hun tror at slike type

Hege Storhaug med boka "Islam. Den 11. landeplage"

KONTROVERSIELL: Hege Storhaug med boka 'Islam. Den 11. landeplage'.

Foto: Anne Lognvik / NRK

gaver må biblioteket sannsynligvis takke nei til.

Oppfattes politisk

Årsaken til at Iversen ønsker å gi denne gaven til biblioteket i hjembyen er for å hjelpe å «hjelpe å spre kunnskap», skriver Vårt Land.

Til avisen sier Iversen at hun kjøpte bøkene som Harstad-borger, ikke som statssekretær.

Men biblioteket oppfatter gaven, om den skulle komme, som politisk.

– En annen ting er at når det blir gitt av en politiker, en navngitt sådan, må jeg være forsiktig med politiske gaver. Det hadde ikke vært annerledes om det var fra Arbeiderpartiet, Venstre eller uansett hvem, sier Rubach.