Betydelig skredfare i Nord-Norge

Vind og snøbyger gjør at det varsles skredfare 3 i hele Nord-Norge.

Skred

Skredvarslinga anbefaler ikke å gå tur der det er brattere enn 30 grader.

Foto: Erik Lieungh

Mellom 20 og 30 veier har vært stengt i Nord-Norge i hele dag på grunn av uværet. Uværet fører også til at det er betydelig skredfare i nord.

Det kommer nemlig cirka 20-30 centimeter snø i store deler av landsdelen.

– Det er betydelig skredfare. Vi anbefaler folk å holde seg unna terreng som er brattere enn 30 grader. Det er nok med vekta til en skiløper til å utløse et slikt skred i fjellsider hvor det blåser inn fersk fokksnø nå, sier Jostein Aasen ved NVEs skredvarsling.

– Hvor lenge holder dette seg?

– Vi jobber med det nå. Men stort sett så er prognosen for søndag at det fortsatt er faregrad 3 – betydelig. Vi får vente litt å se, men vi får oppdatere varselet fram til mandag litt seinere i dag.

Polart lavtrykk

Årsaken til vinden i nord er polare lavtrykk fra Barentshavet.

Foto: Yr.no

Kan endre seg

Han sier at når været endre seg så vil det ta litt tid før skredfaren også senker seg.

– Vi har et skredproblem som er sterkt forbundet med været nå, som er snø og mye vind. Gunstige temperaturer gjør at dette stabiliserer seg relativt raskt. Så når være roer seg, så tar det ikke så lang tid før det er stabil situasjon igjen. Det er kun i enkelte deler av landsdelen at det er vedvarende skredfare, sier han.

Også på Svalbard er det samme skredfare nå. For en uke siden omkom to personer og 10 hus ble skadet, da det gikk skred i Longyearbyen.

– Hold dere unna

Aasen sier at det fortsatt er mulig å dra på tur.

– Det er fortsatt fint å komme seg ut på tur, men hold dere unna terreng over 30 grader i dag og i morgen, så får vi se hvordan det utvikler seg, sier han.

Og full oversikt over skredvarselet får du på NVEs side varsom.no.

Juletre i Alta

Mye vind i Nord-Norge 2. juledag. Bildet er fra Alta sentrum.

Foto: Lars Daniel Krutzkoff Jacobsen