NRK Meny
Normal

– Nye kvoteregler gir færre liter smuglet vin

Tollvesenet i Nord-Norge beslagla 1221 liter mindre vin i 2014 enn i 2013. Selv tror tollvesenet nye kvoteregler er årsaken.

Tollvesenet

Tollvesenet i Nord-Norge beslagla mindre vin i år enn tidligere år.

Foto: NRK

Denne uka la Tollregion Nord- Norge frem oppsummeringen av beslagene i året som gikk.

Og det viser seg at vi smugler mindre brennevin, vin, sprit, øl, tobakk, sigaretter, sigarer, snus og kjøtt enn i 2013.

Det som imidlertid peker seg ut blant disse, er nedgangen i antall beslaglagte liter vin.

Mens det i 2012 ble beslaglagt 846 liter, og i 2013 ble beslaglagt 1734 liter, ble det i fjor beslaglagt «bare» 513 liter.

– Denne nedgangen tror vi kan forklares med de nye kvotereglene som ble innført i fjor, sier regiondirektør Atle Joakimsen til NRK.

Bytter røyken ut

Regiondirektør Atle Joakimsen

Regiondirektør i Tollvesenet, Atle Joakimsen.

Foto: Kristine Østvold / NRK

Reisende som ikke benytter seg av tobakkskvoten kan ta med seg 1,5 liter ekstra med øl, vin eller rusbrus over grensa til Norge.

– Tobakkssmugling har gått kraftig ned de siste ti årene. Mange har sluttet å røyke, og nå bruker de den kvota på vin i stedet, foreslår Joakimsen.

Et annet utslag kvoteendringene fører med seg, er at antallet bøter også går ned. Da flere folk ble tatt for å smugle vin, var det også flere som fikk forenklede forelegg fra politiet, forteller Joakimsen.

– Syntetisk dop stoppes i Oslo

Antallet beslaglagte gram marihuana, hasj, amfetamin og syntetiske narkotiske stoffer i Troms og Finnmark gikk også ned i 2014.

– Det vi har sett når det gjelder syntetiske stoffer er at de kommer inn til Norge via post. Og førstehåndskontrollen på post til Norge skjer i Oslo, så mye stoppes der. Der har de hatt en 50 % økning i slike beslag (ekstern lenke), og det forklarer trolig hvorfor vi har hatt en nedgang, sier Joakimsen.

Det var kun khat det ble beslaglagt mer av av narkotiske stoffer i tollregion nord i 2014, fra 13,5 kilo i 2013, til 37,3 kilo i 2014.

Det ble også beslaglagt en økt mengde dopingpreparater i 2014.