Beruset mannskap er siktet

Skipper er blant de tre av mannskapet på hurtigbåten mellom Harstad og Tromsø som nå er siktet for å ha vært beruset på jobb.

Oddmund Nilsen, Fungerende Stasjonssejf Harstad Politikammer

Oddmund Nilsen, Fungerende Stasjonsjef Harstad Politikammer, ser alvorlig på dagens hendelse, men er glad for at rederiet selv tipset politiet om det alkoholpåvirkede mannskapet.

Foto: Nils Mehren

– Man frakter personer til sjøs og i en hurtigbåt. Så det er klart vi ser alvorlig på dette, sier Oddmund Nilsen, fungerende stasjonssjef for Harstad politikammer.

Etter at tre av mannskapet på hurtigbåten «Kistefjell» ble observert på byen i Harstad mandag kveld, ba rederiet politiet gjennomføre promillekontroll.

Politiet i Harstad har nå gitt de tre fra mannskapet status som siktet, inkludert skipperen på hurtigbåten. Det er ikke kjent om de siktede har erkjent forholdet.

Berømmer rederiet

Rederiet hadde fått tips om at mannskapet hadde drukket kvelden før båten skulle gå fra Harstad til Tromsø klokka 7 i dag tidlig.

Oddmund Nilsen er fungerende politistassjonsjef i Harstad og roser selskapet for å ha meldt ifra.

– Det ser vi på som svært ryddig av selskapet, og det må jeg si er positivt at de viser ansvar i denne saken, sier Nilsen.

Hadde ingen meldt ifra til rederiet og politiet, hadde mannskapet på fem, med tre av dem beruset, lagt av gårde til Tromsø med 18 passasjerer. Mannskapet måtte i dag tidlig ta en blåsetest og ble ført videre til Harstad sykehus for blodprøve.

– De ble kontrollert av Harstad politistasjon og tre av dem hadde en alkoholkonsentrasjon som ga utfall på alkometret. Nå jobber vi ut ifra brudd på sjøfartsloven og det som kalles for pliktmessig avhold, sier Oddmund Nilsen.

Reglene sier at mannskapet har plikt om å være avholdende til alkohol minst åtte timer før avgang.

MS Sollifjell

Boreal er rederiet som har ansvaret for mannskapet om bord hurtigbåten mellom Harstad og Tromsø. Her en av Boreal sine båter, «MS Sollifjell».

Foto: Øystein Ramstad

Beklager til passasjerer

Rederiet Boreal på Sortland er tilbakeholden med å si hva konsekvensene kan bli for de involverte.

- Dette blir nok behandlet internt som en personalsak. Men vi kommenterer ikke konsekvenser i en personalsak, sier daglig leder Per Hansen i Boreal Transport.

Likevel ønsker han å rydde opp etter dagens hendelse og sier selskapet har en nulltoleranse på dette området.

- Vi beklager virkelig dette ovenfor våre passasjerer og vi gjør vårt ytterste for å rette opp i forsinkelser, sier Hansen.

Nå er altså tre siktet og strafferammen er bøter eller fengsel inntil ett år.