Hopp til innhold

Berg og Torsken på glid mot samarbeid

De to ordførerne er mer positive til samarbeid etter fellesmøtet om mulig kommunesammenslåing på Senja mandag.

Stormøte på Senja om kommunesammenslåing

Stormøte på Senja om kommunesammenslåing

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Møtet var veldig bra, interessant og konstruktivt, sier Fred Ove Flakstad som er ordfører i Torsken. Møtet var satt sammen av alle de fire kommunene på Senja, Lenvik, Tranøy, Berg og Torsken. Utgangspunktet var at Fylkesmannen i Troms har bedt kommunene ta en ny runde med samtaler.

– Diskusjonen i dag tok utgangspunkt i intensjonsavtalen mellom Tranøy og Lenvik, sier Flakstad til NRK.

Folket sier nei

I folkeavstemning har befolkninga i de to kommunene gitt klart råd om ikke slå seg sammen til en storkommune på Senja og med to andre nabokommuner.

– Denne gang diskuterer vi sammenslåing av fire kommuner og ikke seks som sist. Det er en stor forskjell. Det og en rekke andre nye momenter gjør at det er god grunn til flere runder med diskusjoner om kommunesammenslåing, sier Flakstad.

Han vil ikke spå om utfallet, men samtalene i dag har gitt oss mer konkret å ta stilling til i kommunestyret og viser til intensjonsavtalen mellom Tranøy og Lenvik

Frykter tap av arbeidsplasser

Ordfører i Berg, Roar Åge Jakobsen, stiller seg langt på vei bak det kollegaen i nabokommunen står for. En kommunesammenslåing må sikre arbeidsplassene i kommunen, sier han. I Berg frykter de at 20 stillinger i det kommunale kan forsvinne ved en sammenslåing.

Kan bli tvunget sammen

Ifølge Dagbladet mandag kveld kan kommunene på Senja bli slått sammen enten de vil det eller i. Ifølge kilder avisa har snakka med ligger det an til kommunene Torsken og Berg tvinges inn i nabokommunene Tranøy og Lenvik, slik at hele Senja blir en kommune. Torsken og Berg er to små kommuner, og særlig Torsken er kjent som landets kanskje svakeste kommune og den som, på landsbasis, har vært lengst på ROBEK-lista.

Avisa viser til at det i løpet av våren kommer forslaget om nytt kommunekart til Stortinget. Før det skjer vil Venstre, KrF, Frp og Høyre presentere en felles enighet om hvilke kommunesammenslåinger som skal gjøres med tvang. De fire partiene er helt i sluttspurten av arbeidet, og gjør nå siste finpuss