NRK Meny
Normal

Kommunen lover å bli bedre på beredskap etter knivstikking

Ledelsen i Kvæfjord kommune lover å bli bedre på beredskap etter at ei 13 år gammel jente ble knivstukket på skoleveien.

Knivstikking

13-åringen ble knivstukket av en mann på vei til skolen.

Foto: Jostein Eldevik / NTB scanpix

Tirsdag var avdelingslederne i kommunen samlet for å diskutere beredskapen.

Selv om kommunens beredskapsplaner var gode, var det ting som ikke fungerte godt nok da ei ung jente ble knivstukket på veg til Borkenes skole i høst. Nå vil de ta lærdom.

Det var i slutten av september at rektor Bodil Røkenes ved Borkenes skole opplevde at en av hennes elever, ei jente på 13, ble knivstukket på vei til skolen. Røkenes var den første som fant jenta.

– Jeg fant en elev som lå på trappa, alvorlig skadd. Det ble med en gang sagt at det var snakk om knivskader, sier Røkenes.

Ble ringt av alle medier

På et øyeblikk var rektoren midt oppe i medievirkeligheten, og ble kontaktet av medier fra hele landet.

– Det var enormt og litt uvirkelig. Når man ikke har stått oppi det før, kan man nesten ikke tenke seg det. Alt av presse ringte. Det var NRK, tv2, Aftenposten, nordlys og VG nær sagt i ett, sier hun.

Samtidig hadde Røkenes andre og viktige oppgaver å ta seg av.

– Det kom til et punkt der jeg tenkte jeg kan ikke sitte i telefonen. Jeg har elever å ta meg av, jeg har et personale og masse foreldre kom jo strømmende til skolen.

Kommunen la raskt forholdene til rette for pressen. Raskt etablerte skolen et eget medierom for presse og gjorde klare avtaler om pressekonferanser. Dette bidro til at presset på skoleledelsen avtok.

– Dermed fikk vi ryddet tid til å ta oss av andre ting, sier Røkenes.

Mye å lære

Alt i alt var beredskapsplanene gode, men kommunen mener de ennå har mye å lære, og det var temaet for møtet tirsdag.

– Vi håper jo at de tingene vi har vært igjennom og som rektor nå nevner, at vi kan bli bedre på å lage rutiner av det, slik at vi kan reagere både kjappere og riktigere, sier kultur og oppvekstsjef, Lars Tverseth.

Han sier at kommunen ser de har forbedringspotensial, men at Kvæfjord kommune er fornøyd med mye ved beredskapsplanene sine.

– La oss si at vi hadde 80 prosent på plass og manglet de siste 20. Det er vel det som er oppsummeringen internt, sier Tverseth.

Lager grunnregler

Rektor mener at beredskapsplanen i utgangspunktet ikke var god nok når det kommer til å ha en plan for hvordan pressen skal håndteres i en krise, fram til de fikk satt av tid til pressekonferanser.

– På det området kan du si vi fikk en aha-opplevelse, i alle fall et stykke på vei, sier Tverseth.

– Kan man i det hele tatt forberede seg godt nok på slike situasjoner?

– Nei, hver situasjon er unik, og du kan nok ikke tenke deg hva som kan skje. Men hele poenget er å ha en slags grunnholdning til hva du tenker å gjøre. Og da er disse tingene med lederstøtte på enhetslederen, forhold til presten, det å ta kontroll med situasjonen og legge til rette, det er slike grunnregler som gjelder uansett.