NRK Meny
Normal

Ber vitner melde seg

Politet tror ikke brannen på fiskebruket Konrad Karlsen var forsikringsbedrageri. Nå ber de om tips fra publikum.

I løpet av den siste måneden har det vært seks branner i Båtsfjord. Ifølge konistituert politimester i Øst-Finnmark politidistrikt, Magne Nyborg, ser flere av brannene ut til å være påsatt. Derfor jobber politiet nå for å finne ut hvem som kan satt fyr på bygningene, og om det finnes noen sammenheng mellom brannene.

 

Karlsen-bruket var påsatt

– Det er alt for tidlig å si, om det er en enkeltperson som har tent på alle brannene. Det som er mistenkelig er jo at det synes å være flere som er påsatt, sier Nyborg.

Den siste brannen skjedde natt til tirsdag i det nedlagte fiskebruket Konrad Karlsen, og den brannen er en av de som tyder på å være påsatt.

Ikke forsikringsbedrageri

En av de vanligste motivasjonene til å tenne på eiendommer er forsikringsbedrageri, men Nyborg forteller at det i dag ikke tyder på at det var tilfellet med fiskebruket.

 – Det er ikke tilkoblet strøm, og anlegget var ikke i bruk, sier han.

Han ser heller ikke at det kan ha vært et slikt motiv for å sette fyr på anlegget.

– Ved forsikringsbedrageri har man et økonomisk motiv, og ved at det ikke synes å være noen fellesbetegnelse på disse brannene så synes jeg klart at det ikke er forsikringsbedrageri, sier Nyborg.

Vanskelig etterforskning

Nyborg sier at etterforskningen av branner er veldig vanskelig, spesielt de sakene hvor eiendommen har brent ned til grunn. Derfor vil observasjoner fra publikum være veldig sentrale i den videre etterforskningen.

 – Det er å avhøre personer som kan ha sett noe, og vurdere de branntekniske vurderingene på de forskjellige åstedene. Det er egentlig en oppfordring til folk i Båtsfjord, om de har sett noe, til å ta kontakt med politiet så vi får tatt avhør, sier han.

Kan få fengsel

– Det er avhengig av hvor store verdier det er, hvis det er snakk om grovt skadeverk, så er det fengselstraff i inntil seks år. Hvis det er store verdier som er tapt, så kan man bruke mordbrannparagrafen, og da er strafferammen 21 år, sier Nyborg.