NRK Meny
Normal

Ber politikerne tenke seg om

Tidligere utenriksminister Thorvald Stoltenberg ber dagens politikere tenke seg om, i en tid som er preget av kaldt klima mellom Europa og Russland.

Thorvald Stoltenberg

Thorvald Stoltenberg mener det er mulig å gjenopprette et godt forhold til Russland.

Foto: Helge Carlsen / NRK

For 21 år siden skrev Stoltenberg under Kirkeneserklæringen og åpnet grenseporten til Russland. En sluttstrek for den kalde krigen ble satt.

Det var håp og optimisme som preget Europa da.

21 år har gått, og Stoltenberg er fortsatt stolt over det de fikk til. Da han tidligere ble spurt om hva han hadde gjort som kunne bli husket om hundre år, var svaret enkelt.

– Jeg tenkte meg raskt om og sa at jeg har i alle fall vært med på å skape Barentssamarbeidet. Det kan bli husket om hundre år, sier han.

– Samarbeidet er enda viktigere nå

Leder i Barentssekretariatet, Rune Rafaelsen, sier samarbeidet over grensa mellom Norge og Russland er enda viktigere nå.

Han mener at Norge må sørge for økt samarbeid lokalt, samtidig som man sanksjonerer mot Russlands framferd i Ukraina.

– Så langt er det ingenting fra norsk side som er truet eller ødelagt for samarbeidet - tvert imot. Jeg ser på mine hyppige møter med UD (Utenriksdepartementet) så har vi fått full oppbacking på det vi gjør når det gjelder samarbeidet på regionalt nivå. Det har vært veldig betryggende å ha hatt politiske møter med ledelsen i UD, sier Rafaelsen.

Stoltenberg i Kirkenes

Thorvald Stoltenberg under sin tale i Kirkenes 1993, etter han skrev under Kirkeneserklæringen. – Vi lukker en 70-årig historisk parentes, preget av lite kontakt, og knytter båndene tilbake til historien sa han i sin tale. Video: Arnstein Jensen/NRK

– De må tenke seg om

Men det politiske klimaet har endret seg siden da. Russlands invasjon av Ukraina og NATOs sanksjoner merkes også her nord. Det har blitt kaldere og samarbeidet knirker. Den gamle utenriksministeren har et klart råd til dagens politikere.

– De må tenke seg om. Jeg tror det er meget viktig hvordan vi håndterer en så vanskelig situasjon. Fordi det kan sette oss tilbake i et arbeid som vi har blitt vant til blir bedre og bedre,- nemlig arbeidet i Barentsregionen, sier han.

Stoltenbergsal Kirkenes

Stoltenbergsalen i Kirkenes. Her ble Kirkeneserklæringen underskrevet.

Foto: Arnstein Jensen/NRK

Har tro på endring

Sønnen Jens, NATOs generalsekretær, må tenke seg om. Men akkurat det er ikke pappa Thorvald bekymret for.

– Det gjør han. Hadde jeg vært redd for det hadde jeg sagt det til han. Er det noen som tenker seg om er det han. Han tenker seg mere om en det jeg gjør, sier han.

Stoltenberg syns det er godt å komme tilbake til Kirkenes. Han tror det viktigste av alt er at Norge fortsetter samtalene med Russland, uansett hvor kaldt klima det blir.

– Vi greide det jo under den kalde krigen. Hvorfor skulle vi ikke greie det nå, spør han.