NRK Meny
Normal

Ber om hjelp fra justisministeren

Justisministeren besøkte tirsdag Longyearbyen etter masseoppsigelsene i Store Norske, men er forsiktig med å gi pengeløfter til svalbardsamfunnet.

longyearbyen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) kom sammen med lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap) til Svalbard tirsdag.

Foto: Torbjørn Krane / NRK

Tirsdag 16. desember inviterte lokalstyret i Longyearbyen til et møte med justisminister Anders Anundsen (Frp), som også er svalbardminister.

Etter at hjørnesteinsbedriften Store Norske tidligere denne måneden måtte sparke 95 av sine i overkant av 300 ansatte, har lokalsamfunnet på Svalbard jobbet intenst for å sikre en fortsatt stor norsk bosetting på øygruppa i framtida.

Ingen pengeløfter

Nå ønsker lokalpolitikerne hjelp fra staten, men noen klare løfter hadde ikke statsråden med seg i bagasjen.

– Det er en stor andel av arbeidsstokken til Store Norske som omfattes av kuttene, og det påvirker mye annen aktivitet i Longyearbyen. Derfor er jeg opptatt av å høre hvordan Lokalstyret vurderer situasjonen de er i, sier Anders Anundsen til NRK.

Longyearbyen trenger statlig hjelp etter masseoppsigelsene i gruveselskapet Store Norske, det mener Lokalstyret. 
I ettermiddag kom justis- og Svalbard-ministeren til Longyearbyen, men han hadde ingen pengegaver med i dag

Han er opptatt av at det skal være en god dialog mellom Lokalstyret og justis- og beredskapsdepartementet og at de skal koordinere de andre departementenes ansvar overfor svalbardsamfunnet.

– Men kan du love noen økonomisk støtte?

– Selv om det re jul, så reiser vi ikke rundt med lommeboka. Nå skal Store Norske legge fram sin plan i januar, og så får vi ta det etter hvert. Det er viktig at vi har en dialog, med Lokalstyret og de som bor her for å bidra til å løse denne situasjonen på best mulig måte for svalbardsamfunnet og Longyearbyen, sier Anundsen.

Fornøyd med møtet

I dag bor det rundt to tusen nordmenn på Svalbard. Det er nå bekymringer for Under møtet med justisministeren la lokalpolitikerne vekt på arbeidet med samfunnets framtid og utvikling.

– Vi er veldig glade for at når vi har havnet i denne situasjonen så sitter vi ikke med brukket rygg. Vi er et konstruktivt og framoverlent samfunn, sier lokalstyreleder Christin Kristoffersen (Ap).

Til tross for at det ikke kom noen pengeløfter, var hun fornøyd med møtet.

– Vi forstår at dette var det beste vi kunne håpe på nå, å få høre at det er vilje og forståelse og ikke minst at de ser drivkrafta og utviklingspotensialet i lokalsamfunnet, sier Kristoffersen.