NRK Meny
Normal

Ber ministeren gjøre helomvending om sjødeponi i Repparfjorden

Nestleder i Venstre Ola Elvestuen, ber klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) på nytt vurdere om Nussir får dumpe gruveavfall i Repparfjorden i Finnmark.

Ola Elvestuen

Venstres nestleder Ola Elvestuen, ber miljøministeren komme på banen i Nussir-saka, for å stoppe et sjødeponi i Repparfjorden.

Foto: Øijord, Thomas Winje / NTB scanpix

Nylig slaktet en rapport fra Sintef og Det Norske Veritas miljøvurderingene som lå til grunn for regjeringens ja til det omstridte gruveprosjektet til Nussir i Repparfjorden i Finnmark.

Stortingsrepresentant og nestleder i Venstre Ola Elvestuen, mener rapporten bør få konsekvenser for regjeringens syn.

– Jeg vil stille miljøministeren spørsmål om hvordan hun følger opp det som er en slakt av tidligere rapporter fra Sintef og Veritas. Hvordan vil hun påse at vi nå får de nødvendige utredningene, som ser på strømforhold og den reelle forurensningsrisikoen ved dumping av gruveavfall i Repparfjorden? spør Elvestuen.

Fikk klarsignal i mars

I mars i år ga regjeringen sitt klarsignal for at gruveselskapet Nussir kunne gå videre med sine planer i Kvalsund.

Repparfjorden

Her i Kvalsund ønsker gruveselskapet Nussir å utvinne kobber. I mars fikk selskapet ja fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet. Havforskningsinstituttet har også tidligere kritisert strømmålingene i Repparfjorden og ment at de ikke holder mål. Nå får de støtte av miljøforskere både Sintef og Det Norske Veritas.

Foto: Allan Klo

Da mente de at miljøkonsekvensene ved at gruveavfall ble dumpet i Repparfjorden, ikke var store nok til å stoppe prosjektet.

Denne vurderinga var blant annet bygget på en rapport fra Akvaplan Niva.

Men nylig kom både Sintef og Det Norske Veritas med krass kritikk av de faglige vurderingene i denne rapporten.

Hovedkritikken er at rapporten ikke har tatt høyde for strømforholdene i fjorden.

Er holdt for narr

Partikollega Trine Noodt møtte onsdag Elvestuen for å diskutere Nussir-saken. Noodt mener lokalpolitikerne i Kvalsund kommunestyre er holdt for narr i spørsmålet om sjødeponi.

– Man venter helt til dette når Stortinget, med å ha nøytrale instanser som kvalitetssikrer rapporten og holdet i det. Da hadde jeg vært rimelig oppgitt og følt meg lurt, om en så viktig beslutning er tatt på så sviktende grunnlag, sa Noodt til NRK onsdag.

Tine Sundtoft

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (Høyre) vil ikke kommentere saken nå, da den er til behandling i Miljødirektoratet.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Miljøkravene må komme først

Ola Elvestuen i Venstre vil på bakgrunn av dette stille miljøminister Tine Sundtoft et skriftlig spørsmål i Stortinget, om hvordan hun vil forholde seg til dette.

– Så må vi jo forvente at ministeren i hvert fall i siste instans sørger for at hun først og fremst er miljøminister og sørger for en god saksbehandling. Vi forventer også at hun legger miljøkravene først og miljøverdiene øverst når de i siste instansene gjør sine vurderinger, sier han.

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft vil ikke kommentere saken utover at den er til behandling i Miljødirektoratet.