NRK Meny
Normal

Nå skal Forsvaret fjerne bombene

Statsbyggs kostbare plan om å fjerne eksplosiver på tomta for den nye grensestasjonen på Storskog er skrinlagt.

Grenseovergangen på Storskog

Enorme mengder med ladde bomber i bakken, gjorde at prislappen på en ny grensestasjon på Storskog i Finnmark så ut til å bli skyhøy. Statsbygg ville bruke et spesialfirma med fjernstyrte maskiner for å fjerne eksplosiver fra krigen, men har nå overlatt jobben til Forsvaret.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

På et møte mellom Justisdepartementet, Statsbygg og Forsvaret var det enighet om at den beste løsningen er å overlate jobben til Forsvaret.

Ivar Moen

Oberstløytnant Ivar Moen i Forsvaret.

Foto: Forsvaret

Oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarter, Ivar Moen, sier at Forsvaret er beredt til å gjøre jobben på kort varsel.

– Forsvaret har mottatt en anmodning om bistand til å klarere tomta som Statsbygg har prosjektansvaret for. Det vil vi forsøke så langt det lar seg gjøre, sier Moen.

Den eneste grensepasseringa mellom Norge og Russland har det siste året opplevd jevnt stor økning i trafikken, og en utbygging av ny grensestasjon har lenge vært etterspurt.

Mye av den økte trafikken skyldes den ett år gamle ordningen med grenseboerbevis, der innbyggere på begge siden av grensen kan passere uten ytterligere visum.

I dag er situasjonen at det ofte er lange køer for å slippe over grensa, og trafikken er ventet å øke kraftig.

Har funnet bedre løsninger

Det vakte sterke reaksjoner da NRK fortalte at Statsbygg ville bruke et spesialfirma med fjernstyrte maskiner for å fjerne eksplosiver fra krigen.

Oppdraget ville fordyre prosjektet med flere hundre millioner kroner, mens forsvaret bruker en million kroner på å fjerne eksplosiver fra nabotomta.

Justisministeren grep inn etter politisk press, og Statsbygg innrømmer nå at det er funnet en bedre løsning.

– Det er enighet om at det er mulig å finne noen gode løsninger relativt snart, sier kommunikasjonssjef Hege Njå Askim.

– Svært gode nyheter

Ellen Katrine Hætta

Politimester Ennel Katrine Hætta håper nå byggingen av nye Storskog grensestasjon kommer i gang så raskt som mulig.

Foto: Elvi Rosita Norvang / NRK

Forsvaret er nå klar til å sende eksperter nordover for å fjerne eksplosiver og på den måten rydde tomta der den nye grensestasjonen skal ligge.

Formelt klarsignal fra justisdepartementet er ventet denne uken.

Planen er å få gjort jobben før vinteren, slik at byggeprosjektet for grensestasjonen kan komme i gang så fort som mulig, etter å ha stått i stampe i flere år.

Det gleder politimester i Øst-Finnmark politidistrikt.

– Det er svært gode nyheter, og gjør at vi øyner håp om et nytt grensepasseringssted raskt. Det er noe som virkleig haster, sier Hætta til NRK.