Ber folk være forsiktige etter isbjørnobservasjoner

Fredag ettermiddag ble Sysselmannen tipset om isbjørnspor som pekte mot Longyearbyen. De ber folk om å ta forholdsregler.

Isbjørn på Svalbard

Ei isbjørnbinne med en unge skal være på vei mot Longyearbyen på Svalbard. Sysselmannen prøver nå å lokalisere bjørnene.

Foto: Marcus Krogtoft / NRK

– Vi fikk melding om at det var observert ferske spor av en bjørn og i alle fall én unge som har trasket rundt ei hytte som ligger rundt tre mil fra Longyearbyen. Sporene leder så inn mot Longyearbyen, forteller sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Det har ikke snødd på Svalbard siden onsdag, men Trond Olsen kan fortelle at sporene er ferske og tydelige.

De har vært ute med helikopter for å se om de klarer å lokalisere bjørnene. Rundt klokken 16.30 fredag ettermiddag kjører de ut med snøskuterpatrulje for å se om de finner tegn til dyrene.

– Men det er mørketid og bekmørkt her, så det kan bli vanskelig, sier Olsen.

Det er gode forhold for utfart rundt Longyearbyen for tiden, og mange som ferdes i naturen. Trond Olsen ber folk være observante og ta forholdsregler.

– Det er snakk om de vanlige forholdsreglene når du ferdes i naturen på Svalbard, at du er utstyrt med rifle eller signalpistol, slik at du kan skremme bort bjørnene, sier han.

Fredag kveld melder Sysselmannen at de ikke har klart å lokalisere isbjørnene.

– Selv om vi ikke så bjørn, oppfordrer vi fortsatt folk til å være observante og ta sine forholdsregler, sier sysselmannsførstebetjent Trond Olsen.

Dersom noen observerer isbjørn på vei i retning mot byen, må de varsle Sysselmannens vakttelefon på 79 02 12 22.