NRK Meny
Normal

Politiet ber folk være forsiktige før de hopper i havet

«Hopp i havet og send utfordringa videre til noen andre». Denne meldingen med videoer går som en farsott på internett. Politiet ber folk likevel være forsiktige og ta sine forholdsregler.

Hopp i havet

Harstad fredag kveld der mange ungdommer (særlig russ) hoppet fra kaiene. Redningsskøyta lå like ved.

Foto: Arild Moe

Fenomenet med «Hopp i havet» har spredd seg som ild i tørt gress på Facebook i det siste.

Mange har kastet seg på trenden og stadig flere blir utfordret til å hoppe i havet.

– Det er jo den store snakkisen overalt egentlig. Vi oppfordrer likevel folk til å ikke bade alene. Skal man gjøre det så må man være flere sammen, sier operasjonsleder Rune Nilsen ved Troms politidistrikt.

Hopp i havet!

Hopp-i-havet-trenden har de siste dagene spredt seg som en farsott på Facebook. Fler og fler hiver seg på trenden, og den sene våren i Nord-Norge stopper ikke badeentusiastene.

Foto: Montasje

I etterkant av drukningsulykka i Melbu i Hadsel kommune fredag kveld, ber politiet i nord nå folk om å være forsiktige.

Politiet har ikke konkludert med at drukningsulykken har sammenheng med isbadingstrenden, men de kan ikke utelukke det som en mulig årsak.

– Vi etterforsker saken som en drukningsulykke, og kan ikke utelukke at det har noe med hopp i havet-trenden å gjøre, men det vet vi ikke, understreker opersjonsleder Grete Birkeland ved Midtre Hålogland politidistrikt til NRK.

– Ikke bad alene

Når det gjelder «Hopp i havet» så oppfordrer Birkeland som politiet ellers om at folk ikke skal bade alene.

– De bør heller ikke bade i alkorus, påpeker hun.

– Folk må være forsiktige og ikke bade alene. Det er greit å være flere uansett, når det er så kaldt i vannet som nå, istemmer operasjonsleder Anders Vidringstad ved Vestfinnmark politidistrikt.

– Vi i politiet har ikke noe imot isbading, men anmoder om at folk som er beruset eller har dårlig helse om å ikke bade. Det er viktig å tenke gjennom det før man bader, oppfordrer operasjonsleder Bjørn Tormod Syversen ved Østfinnmark politidistrikt.

Han ber folk om å bruke sunn fornuft og være flere sammen, noe de aller fleste isbaderne er.

Badet skal dokumenteres på film og folk utfordrer andre videre, så de fleste har med seg andre tilstede under badingen.

Havet er på sitt kaldeste nå

Hopp i havet og send utfordringa videre til noen andre. Dette fenomenet sprer seg som en farsott på sosiale medier. Folk over hele landet tar nå utfordringene uansett vær og temperatur. For eksempel med 2 grader i vann og luft i Telegrafbukta i Tromsø.

Badet skal dokumenteres på film og folk utfordrer andre videre, så de fleste har med seg folk til badingen. For eksempel med 2 grader i vann og luft i Telegrafbukta i Tromsø. Foto: Ørjan Rodal Hansen

– Akkurat nå er temperaturen i havvannet på det kaldeste for året, opplyser overlege ved akuttmedisinsk avdeling på UNN, Ole Magnus Filseth, til Nordlys.

Han sier at man bør være oppmerksom på farene ved å oppholde seg i kaldt vann.

– Man har de som drukner nær øyeblikkelig etter at de har havnet i kaldt vann. Her er det sjokket og eventuelt medfølgende hjertestans som en følge av kulden som forårsaker dette. Personer som allerede har konstaterte hjertesykdommer er her i spesiell fare, sier Filseth til avisa.

Han trekker også fram svømmsvikt som følge av det kalde vannet, og ikke minst nedkjøling. De fleste av oss vil likevel håndtere en rask dukkert i vannet nå, men overlegen ber folk om å være forsiktige.