NRK Meny
Normal

Fylkesvaraordføreren skjøvet ut i kulden

Mandag kveld ble fungerende fylkesvaraordfører Bente Haug vraket som Altas førstekandidat til Finnmark Arbeiderparti sin fylkesliste.

Bente Haug vraket av eget parti

Bente Haug ble vraket fra fylkeslisten av eget kommuneparti da Alta Arbeiderparti hadde nominasjonsmøte mandag kveld.

Foto: Rolf Jacobsen / NRK

Dermed er Bente Haug vraket av sitt eget kommuneparti om å bli nominert på 2. plass på Arbeiderpartiets fylkestingsliste i Finnmark.

– Jeg er selvfølgelig veldig skuffet, sier Bente Haug som ikke legger skjul på at hun mener dette viser at hun ikke har tillit.

– Det viser helt klart at man mener jeg ikke gjør en god jobb som fylkesvaraordfører, og det syns jeg er trist. Har jeg gjort noe feil så beklager jeg det, men jeg skulle ønske at noen hadde gitt meg tilbakemelding på det, sier Haug.

Nominasjonsmøtet i Alta Ap var omtrent delt med 24 mot 26 stemmer. Flertallet gikk for Geir Ove Bakken.

Fylkesvaraordfører Bente Haug vraket av eget kommuneparti til Finnmarp APs fylkesliste

Opptellingen under nominasjonsmøtet i Alta arbeiderparti viste at fylkesvaraordfører Bente Haug ikke har tillit. Hun er vraket som toppkandidat av kommunepartiet sitt.

Også i Hammerfest har man mandag kveld vraket Bente Haug på fylkeslistene til Finnmark Arbeiderparti.

Både i Alta og Hammerfest er det konflikten mellom fylkesvaraordføreren, og hovedutvalgsleder for kultur og samferdsel Grete Ernø Johansen som dras frem som årsak.

Reagerer på skittentøysvask

Haug har i media blant annet kalt Ernø Johansen for en løgner, og dette har mange partifeller reagert på. Haug er også blitt anmeldt for ærekrenkelser av Ernø Johansen pågrunn av uttalelsene.

– Det er ganske sterkt å kalle en partifelle for løgner i media, og vi mener at man bør ta slike ting internt og ikke ha en skittentøysvask i media, sier leder i Hammerfest arbeiderparti John Wahl som bekrefter at dette var utslagsgivende for utfallet i Hammerfest.

Haug selv ønsket å redegjøre for det som har skjedd i høst på mandagens nominasjonsmøte, men fikk ikke mulighet til dette. Fylkesvaraordføreren vil fortsette i politikken ut året, men nominasjonsmøtet til Finnmark arbeiderparti vil bli avgjørende for hennes politiske fremtid mener hun selv.

– Det er veldig sterke signaler jeg har fått her idag. Jeg vil gjøre jobben min i dette året jeg er valgt for, så får vi se hvordan nominasjonen er i midten av november, sier Haug som med det går usikre tider i møte.

Fra før har Grete Ernø Johansen valgt å trekke seg fra politikken som følge av konflikten.

Ødeleggende konflikt

Bakgrunnen for den ødeleggende konflikten mellom de to partifellene er møter mellom fylkesrådene i Nord-Norge og regjeringen.

Samferdselsdepartementet har gjort fordelinger av kompensasjonsmidler for innføringen av arbeidsgiveravgift, på bakgrunn av prioriteringer de mener Ernø Johansen kom med på ett av møtene i sommer.

Hovedutvalgslederen har derimot forklart at hun ikke var klar over at det skulle legges fram en prioriteringsliste til departementet.

En presentasjon der det blant annet ble vist bilder av Polarbase og riksvei 94 i Hammerfest, ble av departementet oppfattet som en prioriterting over prosjekter i Finnmark. Fra Ernø Johansen var det ment som illustrasjoner på viktige prosjekter.

Det er dette Haug ikke har trodd Ernø Johansen på, og uttalelsen som nå får konsekvenser for henne kom 10. september:

– Vi oppfatter at det hun kommuniserer ut i media ikke er riktig, men fullt av unøyaktigheter og usannheter som ikke er akseptable i Arbeiderpartiet, sa Haug.

Senere fikk Ernø Johansen støtte på at hun ikke hadde lagt frem en prioritert liste til departementet.