NRK Meny
Normal

– Spontane reaksjoner fra hjertet fortjener belønning

Harstad mottak gir Harstad Idrettslag (HIL) 10.000 kroner for kaptein Simon Johansens umiddelbare reaksjon mot rasistiske rop fra publikum. – Jeg reagerte på impuls, sier kapteinen.

Simon Johansen HIL

Lagkaptein Simon Johansen (25) reagerte sterkt da en publikummer lagde apelyder mot Moss-spiller Emmanuel Nii Ashitey Amarh på Harstads hjemmebane.

Foto: Harstad Idrettslag

Emmanuel Amarh, Moss Fotballklubb

Emmanuel Nii Ashitey Amarh hadde en ubehagelig opplevelse i Harstad forrige uke. Nå roses motspillers umiddelbare reaksjon.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Det var under kampen HIL - Moss i forrige uke at en tilskuer kom med rasistiske tilrop til spiller Emmanuel Nii Ashitey Amarh. Tilskueren lagde også høye apelyder mot Moss-spilleren.

Det reagerte HIL-kaptein Simon Johansen kraftig på og ba vaktene fjerne tilskueren.

– Det der hørte jeg. Få han bort. Han skal ikke være her lenger, sa en opprørt Johansen.

Denne hendelsen har vakt oppsikt, og nå har Harstad mottak bestemt at klubben skal få 10.000 kroner i belønning for reaksjonen til kapteinen.

– Hører ikke hjemme noe sted

– Å bli betegnet som et antirasistisk forbilde er noe jeg er veldig stolt av, sier Simon Johansen til NRK.

Selv ble han veldig glad for premiene som kom veldig uforventet. Hendelsen på Harstad stadion syns han ikke hører hjemme noe sted.

– Jeg reagerte på impuls. Sånn skal det ikke være på noen arena. Fotball er en sport for mangfold og felleskap, man skal bli respektert for den man er.

Han håper det er siste gang han opplever noe sånt.

– Et fantastisk forbilde

– En så spontant handling viser at han gjør dette med hjertet og avstår fullstendig fra slike ting. Det var kjempeflott gjort av han, sier mottaksleder Eli Skoglund til NRK.

Det var tidligere mottaksleder Ole Stenvoll som kom med forslaget. Driftsopratørene av mottaket var også enige om at klubben og kapteinen fortjente en hyllest.

– Det er kjempeviktig at folk sier fra. Vi vil ikke ha det sånn i byen vår. Alle skal bli behandlet likt og med respekt.

Hun sier Johansen er et fantastisk forbilde.

– Det er veldig fint at folk ser opp til en som han. Publikum også setter pris på det.

(Saken fortsetter under bildet)

Harstad Idrettslag HIL

Harstad Idrettslag har nulltolleranse for rasisme.

Foto: Harstad Idrettslag

Ros også på hjemmebane

Styreleder i HIL Hugo Kjelseth roser også kapteinens reaksjon.

– Vi er utrolig glade for denne helt uoppfordrede handlingen til Simon Johansen. Oppfølginga med pengegavene var veldig uventet og det er vi veldig glad for. En flott annerkjennelse til en stor sportsmann og representant for Harstad og laget, sier Kjelseth.

Det var modig og modent av han i kampens hete legger styrelederen til.

Så langt har ikke laget bestemt seg for hva pengene skal brukes til.

Fargerikt fellesskap

– Vi har styremøte i kveld, så da kan vi snakke om hvordan de skal brukes i et fargerikt fellesskap. Vi har et stort innslag av flerkulturelle i vår klubb, sier han til NRK.

Publikummeren har i ettertid kommet med en beklagelse til klubben, og den fornærmede spilleren.

– Vi skal gjøre alt vi kan for at dette ikke skal skje igjen, sier Kjelseth.