Hopp til innhold

Bellona-leder: – Dette er udemokratisk!

Bellona reagerer på regjeringens raske saksbehandling for å drive seismikk sørøst i Barentshavet. At ikke miljø- og fiskeriorganisasjonene blir hørt i en høring, mener Bellona-lederen er udemokratisk.

Bellonas leder Frederic Hauge

Bellonas leder Frederic Hauge reagerer på at ikke miljø- og fiskeriorganisasjonene får si sitt før det skytes seismikk sørøst i Barentshavet.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I dag ble de nye norske områdene i Barentshavet klare for kartlegging av olje- og gassressurser. Det innebærer mulig seismikkskyting i områder som ligger sørøst i Barentshavet allerede fra i morgen av.

Bellona-leder Frederic Hauge reagerer på det han mener er udemokratisk spill i forbindelse med seismikkskytingen.

– Dette er en av de raskeste saksbehandlingene som er gjort på norsk sokkel. Dette har skjedd altfor fort. Jeg stiller store spørsmålstegn ved at det ikke skal gjørs noen følgeforskning før seismikkskytingen, sier han.

– Raserer mulighetene for innspill

Harrier Explorer

Seismikkbåten Harrier Explorer er på vei mot østlig del av Barentshavet.

Foto: Petroleum Geo-Services

Han forteller at Bellona er skeptisk til at ikke flere blir hørt når et nytt område skal kartlegges med seismikk. Vanligvis er det kun Havforskningsinstituttet, Forsvaret og Fiskeridirektoratet som blir varslet. I tilfelle med de nye områdene sørøst i Barentshavet hadde ingen av disse noen innsigelser.

– Vi er helt oppgitt. Her er det få som har blitt hørt. Verken miljøorganisasjonene, fiskeriorganisasjonene, Direktoratet for naturforvaltning eller Miljødirektoratet har blitt hørt. Regjeringen har rasert mulighetene for organisasjonene til å komme med utspill, sier Hauge.

Han mener regjeringen har vært altfor raske i sin iver etter å kartlegge områdene.

– Ja, dette vitner om en slags nasjonalromantisk markering fra Borten Moe, Støre og Stoltenberg. Man skal skyte seismikk dagen etter avtalen har trådd i kraft. Det har vært mange store ord om at vi skal sette standarden for Russland når det kommer til miljø, men det er skandaløst at de utelukker innsigelser og innspill fra andre aktører innenfor fiskeri – og miljøsektoren, sier han.

– Vanlig praksis

Kart med delelinjen i Barentshavet

Slik ser den nye delelinjen ut. Nå skal de nye områdene kartlegges

Foto: NRK

I Oljedirektoratet forteller de at det ikke er vanlig praksis å ha høringsrunder på seismikk.

– Det er ingen høring rundt seismikkinnsamling. Selskapene søker vanligvis Oljedirektoratet, og får så uttalelser fra Fiskeridirektoratet. Så gir vi tillatelse eller ikke, forteller Arne Holhjem, direktør for teknologi og miljø i Oljedirektoratet.

Ingen konflikt

Vanligvis er det private selskap som driver seismikkskyting, men i dette tilfellet er det norske myndigheter selv som står for oppdraget. Men også de har fulgt vanlig praksis, og sendt saken over til Fiskeridirektoratet.

– Fiskeridirektoratet dekker fiskerienes interesser. Det er der eventuell konflikt ligger, forteller Holhjem.

Direktoratet forteller at de ikke anser seismikk som rammende for miljøet.

– Det er derfor vi ikke varsler Miljødirektoratet. Dette er ikke en miljøsak sånn sett, sier Holhjem.