NRK Meny
Normal

Bekymret over ukjent eier

Ikke engang gruveledelsen vet hvem som eier største aksjepost i morselskapet.

Sydvaranger Gruve

En av de største eierne bak Sydvaranger Gruve er et selskap med adresse på de Britiske Jomfruøyene.

Foto: Teknisk Ukeblad

Ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen (Sp) ser med bekymring på at det ikke er mulig å finne ut hvem som er største eier av Sydvaranger Gruve.

Det er det australske selskapet Northern Iron som gjennom sitt norske selskap eier og driver gruven på Bjørnevatn. Eieren av den største aksjeposten i Northern Iron er et selskap registrert på de Britiske Jomfruøyene, et selskap det ikke finnes noe særlig informasjon om.

– Vi har gjort flere forsøk, både selv og gjennom rådgivere, på å finne identiteten på disse, men vi har foreløpig ikke lykkes, sier Utviklingsdirektør Harald Martinsen i Sydvaranger Gruve.

Det var Sør-Varanger avis som først skrev om saken.

Selskapet Dalnor Assets har vært storaksjonær i Northern Iron i lang tid. I vinter kjøpte de seg opp til en eierandel på 17,8%. Det eneste sporet Martinsen har å gå etter er en henvendelse fra Dalnor Assets, der ber de om en representant i styret.

– Vi har sjekket bakgrunnen til denne personen, og det er en såkalt profesjonell styremedlem bosatt i Australia. Vårt styre støtter ikke den nominasjonen rett og slett fordi vi ikke kjenner selskapets eiere, sier Martinsen.

Viktig å vite hvem som sitter på rettighetene

Cecilie Hansen

Ordfører i Sør-Varanger Cecilie Hansen (Sp) er bekymret for at det ikke er mulig å finne ut hvem som står bak Sydvaranger Gruve.

Foto: Arnstein jensen

Ordfører i vertskommunen Sør-Varanger, Cecilie Hansen, er nå skeptisk til hvem de egentlig nå gir rettigheter til i framtiden, og vil ta saken opp i kommunestyret.

– For meg er det uholdbart å ikke vite hvem som eier den største bedriften i kommunen. Sydvaranger Gruve sitter på store arealer og verdier, sier Hansen.

Ledelsen i Sydvaranger Gruve sier de forstår ordførerens skepsis.

– Til en viss grad deler vi den og. Vi har vært i kontakt med kommuneledelsen og forsikret dem om at vi forsøker å finne ut hvem det er som står bak dette selskapet, sier Martinsen.

For Sør-Varangerordføreren er det viktig å gjøre andre oppmerksomhet på problemet. Hun oppfordrer nå andre kommuner med mineralforekomster om å følge nøye med på gruveselskapene.

– Dette er noe norske kommuner nok må forholde seg til. Den som du forholder deg til og gir rettigheter til en dag, kan være en helt annen den neste.