Bekymret for at hele drifta havner i Harstad

Etter det NRK har grunn til å tro kan det gå mot en delt driftsløsning for det så langt største oljefunnet i Barentshavet. Finnmarkspolitikerne er likevel bekymret for at alt havner i Harstad, og ingenting i Hammerfest.

Skrugard

HVEM FÅR HVA? Statoil skal nå avgjøre hvilke steder som skal få henholdsvis driftsorganisasjonen og logistikkbasen for Johan Castberg-feltet, tidligere kjent som Skrugard-feltet.

Foto: Statoil

Frank Bakke-Jensen

Frank Bakke Jensen.

Foto: Marte Lindi, NRK

I neste uke legger Statoil fram den interne utredningen rundt lokalisering av driftsorganisasjonen for oljefeltet Johan Castberg i Barentshavet. Dermed blir det klart hvor Statoil mener drifta skal ligge.

Valget ser ut til å stå mellom Hammerfest og Harstad. Men i Finnmark er stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen fra Høyre bekymret for at Harstad skal få alt.

Usikker

Runar Sjåstad

Runar Sjåstad.

Foto: Knut Åserud

– Det er kanskje dramatisk at Statoil sender ut signaler om at landet stopper der, og at man ikke ønsker å bygge opp noe større lenger nord, sier fylkesordfører i Finnmark, Runar Sjåstad

Han er like usikker som de fleste andre på hvor Statoil vil legge driftsorganisasjonen for Johan Castberg-feltet.

– Politisk bråk

Men, etter det NRK har grunn til å tro, kan det gå mot en delt løsning for driften av det så langt største oljefunnet i Barentshavet, der en rekke kompetansearbeidsplasser havner i Hammerfest og Harstad.

Det vil i så fall være nye toner fra Statoil, som valgte å legge driftsorganisasjonene for Aasta Hansteen og Norne-feltet til Harstad, mens Snøhvit-feltet blir drevet fra Hammerfest.

Om det ikke blir delt løsning, spår Hammerfest-ordfører Alf E. Jakobsen politisk bråk.

Alf E. Jakobsen

Alf E. Jakobsen.

Foto: Allan Klo

– Noe mindre enn det tror jeg det kommer til å bli politisk bråk i Finnmark av. Ressursene ligger utenfor Finnmark, og det burde man også se ringvirkninger i eget fylke, sier Jakobsen.

– Hestehandel

Ingen fra Statoil ønsker å kommentere saken overfor NRK. Selskapet holder sine valg internt i organisasjonen, fram til slutten av oktober når en offentliggjøring er ventet.

Stortingsrepresentant Frank Bakke Jensen er likevel bekymret, og tror Statoil kan velge å legge alt til Harstad.

– Man trenger man ikke spekulere lenge på å mistenke Statoil for å legge driften til Harstad for å gjøre seg litt lekker i forkant av debatten av olje-, og energiutvinning utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Det er en hestehandel finnmarkingene ikke ønsker å være med på, sier Bakke Jensen.