NRK Meny
Normal

Ordfører om «skrekkens tunnel» : – Det er helt bak mål at arbeidet ennå ikke er ferdig

Befolkningen på Sørøya og i Loppa har ventet tålmodig på utbedring av Øksfjordtunnelen i Finnmark. Men etter fire års arbeid gjenstår det enda mye arbeid før den er ferdig, og tålmodigheten er slutt.

Jan-Eirik Jensen

Ordfører i Loppa kommune har ventet i fire år på at arbeidet i Øksfjordtunnelen skal bli ferdig.

Foto: Rune Berg / NRK

– Det er helt bak mål, forteller en opptrekt ordfører i Loppa, Jan-Eirik Jensen.

I fire år har han ventet på at tunnelarbeidene skal bli ferdig. Tirsdag lot han frustrasjonen gå utover både Finnmark fylkeskommune og Statens vegvesen.

– Jeg er mektig forbannet. Vi blir rett og slett holdt for narr. De gjør ikke ferdig tunnelen, og det hele er en skamplett, sier Jensen til NRK.

71 millioner kroner er hittil brukt på tunnelen på fylkesvei 882.

Se video fra befaringen av tunnelen:

Befolkningen på Sørøya og i Loppa har ventet tålmodig på utbedring av Øksfjordtunnelen. 
Men etter fire års arbeid gjenstår det enda masse arbeid før den er ferdig. 
Nå er tålmodigheten slutt.

Legger ansvaret på Statens vegvesen

Flere plasser mangler isolering på veggene, avtrekksviftene fungerer ikke og mange plasser renner vannet inn.

– Vi er nødt til å sette oss ned sammen nå, se hvordan det er gjort og se hva vi gjør videre fremover. Fylket kan ikke bevilge penger i massevis uten å vite at ting blir gjort, sier fylkesråd, Grethe Ernø Johansen, i Finnmark fylkeskommune.

Det er fylkeskommunen som har eier veien. Men fylkesråden legger ansvaret for arbeidet, eller det manglende arbeidet, på Statens vegvesen.

– De kan ikke fortsette å si at de støter på problemer hele tiden, men de er nødt til å dokumentere. Vi er også nødt til stille sterkere krav hele veien, sier Johansen til NRK.

– Jeg er søkke lei alt som heter Øksfjordtunnel

Statens vegvesen mener arbeidet forsinkes av at det bare er en kjøreretning i tunnelen.

– Du må ha trafikken gås inne i tunnelen, og du må rigge ned og opp. Det gjør at arbeidet for entreprenørene blir forsinket, og at det blir dyrere, sier byggeleder, Haile Hansen i Statens vegvesen.

Loppaordføreren på sin side, mener de som bruker tunnelen har krav på at arbeidet ferdigstilles. Og han mener de har små krav.

– Det kan ikke være alt i verden å få viftene i gang og 5000 meter asfalt. Nå må vi få pengene på bordet. Jeg er søkke lei alt som heter Øksfjordtunnel, avslutter Jan-Eirik Jensen.

Befaring Øksfjordtunnelen

Under befaringen av Øksfjordtunnelen lot Loppaordfører, Jan-Eirik Jensen, Finnmark fylkeskommune og Statens vegvesen få vite hva han synes om arbeidet.

Foto: Rune Berg / NRK