Hopp til innhold

Bedre strømnett etter Narve

Statnett vil forbedre strømnettet, etter at stormen Narve viste at forsyningssikkerheten i Nord-Norge er for dårlig.

Statnett iverksetter tiltak etter stormen Narve. Årsaken er at uværet viste at forsyningssikkerheten av strøm var for dårlig. Landsdelsutvalget applauderer tiltakene, men mener at Statnett må øke kapasiteten i samme slengen.

Uværet Narve som herjet Nord-Norge i januar forårsaket mange strømbrudd, og mange kristiske røster hevdet at strømnettet ikke holder mål i situasjoner med ekstremvær.

I Hammerfest var temperaturen nede i 50 effektive minusgrader, og et strømbrudd ville ha ført til en krisesituasjon fordi mange husstander da hadde stått uten oppvarmingsmuligheter.

Ikke godt nok nett

Komunikasjonsdirektør i Statnett Tor Inge Akselsen innrømmer at dagen nett ikke holder mål i ekstremvær:

- Et moderne samfunn har høyere krav til forsyningssikkerhet enn det vi hadde for noen år siden. Vi har nå gått gjennom det som skjedde, og forsøkt å finne svakheter vi kan gjøre noe med for å være enda bedre rustet til å handtere denne typen situasjoner senere.

Statnett vil nå gjøre en studie for å kartlegge hvilke behov det er for utbedringer på nettet i Troms og Finnmark. i Tilegg vil de sette i gang starkstiltak for å utbedre svake punkter. Dette vil ifølge Akselsen bety bedre forsyningssikkerhet.

- Det vil jo få den konsekvensen at vi skal få færre og kortere avbrudd enn vi har hatt til nå. Og fremfor alt, så skal vi altså kunne være enda mer robust overfor den typen uvær som vi fikk under Narve, og som meteorologer og eksperter hevder vil komme oftere i årene som kommer.

Ber om økt kapasitet

Direktør for Landsdelsutvalget Eirik Fiva er glad for at Statnett nå iverksetter tiltak, men han mener at dette ikke er nok. Han mener statnett må øke kapasiteten på nettet i samme slengen for å få et nett som tilfredstiller behovet i en landsdel med industriell utvikling.

- Det er også fare for at de som sitter og tenker nytt næringsliv er redd både for strømavbrudd, og om det vil være nok stabil strøm til at de vil etablere seg. Så dette bør man sette i gang og gjøre noe med, sier Fiva. Men Akselsen er ikke helt på linje her:

- Nei så enkelt er det nok ikke, fordi vi har jo sett ikke bare i nord, men også mange andre steder i landet, at det finnes planer som ikke blir gjennomført, og da er det dumt for alle som betaler nettleie om vi bygger ledninger som det viser seg å ikke bli behov for, sier Tor Inge Akselsen.