NRK Meny
Normal

Refser skolene

Barneombudet mener barn går nedenom og hjem i den norske skolen fordi det offentlige svikter.

Barneombudet mener barn går nedenom og hjem i den norske skolen i dag fordi det offentlige bryter opplæringsloven. De sender nå en egen rapport om forholdene i Troms, og resten av landet, til FN.

Ulike versjoner

NRK Troms og Finnmark har fortalt at 9 av 10 kommuner bryter opplæringslova som skal gi barn og unge rett til spesialundervisning.

Fylkesmann i Troms og i Finnmark har avdekket at 28 av 30 kommuner som er undersøkt, bryter loven. Den skal gi barn og unge rett til å få spesialundervisning.

Nestleder Knut Haanes hos Barneombudet

Nestleder Knut Haanes hos Barneombudet.

- Vi kommer til å sende en egen rapport til FN om forholdene som er avdekket. Det er skandaløst at så mange kommuner bryter lover, ingen voksne ville ha funnet seg i dette. Det er en krise som sprer seg og det må politikere ta inn over seg, sier nestleder Knut Haanes hos Barneombudet.

- Vil det hjelpe at FN kritiserer myndighetene da?

- Hvis ikke en kritisk kommentar fra FN hjelper overfor norske myndigheter som er så villige og ivrige på å støtte FN, så vet jeg ikke hva som hjelper, sier han.

Still politikere til ansvar

Knut Haanes mener at nå må det bli slutt på at alle skylder på alle. De offentlige må ta ansvar og Barneombudet forventer et utspill fra kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell.

Hver dag får Barneombudet henvendelser fra barn og foreldre som kan fortelle at de ikke får hjelpa de har behov for på skolen.

- Jeg oppfordrer alle til å bruke sin rett, snakke med og kreve noe av sine lokale politikere, sier Haanes.

Ansvaret må plasseres

Haanes presiserer at det som skjer rundt om i mange kommuner, er et lovbrudd.

- Det må bli slutt på å fraskrive seg ansvaret. Staten skylder på kommunene og kommunene på staten. Denne diskusjonen må ta slutt. Mens dette skjer går det kull etter kull ut av den norske skolen uten å ha fått den undervisninga de trenger og har krav på, sier han.

Hør reporter Kristine Østvold intervjue Knut Haanes

Les bakgrunnen for Barneombudets reaksjon:

Sviktet av kommunene

Lærere sliter

Foreldre shopper skoler

- Ministeren må svare