NRK Meny
Normal

Barnehagestyrer: – Ødelagt den tilliten vi er så avhengig av

Da barnehagestyreren vitnet i overgrepssaken i Tromsø, var hun klar på at de ikke kan gjøre store endringer på hvorvidt ansatte skal være alene med barn.

Barnehage

En tidligere barnehageansatt er tiltalt for overgrep mot 17 barn. Rettssaken pågår for tiden i Nord-Troms tingrett.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Den tiltalte har fullstendig ødelagt den tilliten vi er så avhengig av. Foreldrene til barna ha tillit til oss, og denne tilliten har han gjort stor skade på, sa barnehagestyreren i sitt vitneprov tirsdag.

En av de ansatte fortalte i Nord-Troms tingrett tidligere at det var mange ting ved tiltalte som hun reagerte på.

Det var mai i år at en 30 år gammel mann ble pågrepet av politiet etter å ha fått en bekymringsmelding fra foreldrene til et barn i barnehagen. Den tidligere barnehageansatte er nå tiltalt for overgrep mot 17 barn.

– Kan ikke sende to voksne med på toalettet

På spørsmål om hvorvidt denne saken har ført til nye rutiner i barnehagen, svarte styreren slik:

– Vi har begynt med hyppige samtaler med barna om holdninger til kroppen og problemer med hemmeligheter. Men når det gjelder hvorvidt ansatte skal være alene med barn, så kan vi ikke gjøre store endringer.

Hun forklarer at hun er nødt til å ha tillit til sine ansatte.

– Vi kan ikke sende to voksne med hver gang et barn skal på toalettet, eller når en bleie skal skiftes. Men en ny regel har vi innført, aldri alene på tur, sa barnehagestyreren.

Tidligere i år fortalte NRK at byrådet skulle sette i gang opplæring av barnehageansatte i Tromsø for å forebygge seksuelle overgrep mot barn.

Aktor Torstein Lindquister og forsvarer Sven Crogh

Aktor Torstein Lindquister og forsvarer Sven Crogh i Nord-Troms tingrett der ansatte i barnehagen tirsdag forklarte seg.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB Scanpix

– De mannlige ansatte har hatt det vanskelig

Styreren vet ikke sikkert, men hun har en følelse av at de mannlige ansatte i barnehagen har hatt det tøffere enn kvinnene etter at saken kom opp.

– Da det sto på som verst, før det ble kjent hvem som var arrestert, da hadde de det svært vanskelig, sa hun.

Hun forteller at i dagene etter arrestasjonen, var foreldrene lettet når de kom i barnehagen og oppdaget at «deres» mannlige ansatte fremdeles var på jobb.

– Til nå har barnehagen ikke merket noen kritikk fra foreldregruppen, men vi vet jo ikke helt hva de tenker, sa styreren som er spent på hva som vil skje etter rettssaken.

Hun vil ikke avvise at det er noen foreldre som mener barnehagen kan ha noe skyld i det som har hendt