NRK Meny
Normal

Barnehageeier erkjenner ikke straffskyld for overgrep

Barnehageeieren som er tiltalt for overgrep mot en jente på 15 år, og for å ha forledet barn under 16 år til å vise seg naken på nettkamera, erkjente ikke straffskyld da saken mot ham startet i Nord-Troms tingrett onsdag.

Nord-Troms tingrett

Saken går i Nord-Troms tingrett.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Påtalemyndigheten mener også at mannen i en periode på fem år har lastet ned og delt flere videoer som viser overgrep mot barn.

Politiet har funnet ti filmer som viser overgrepsmateriale av mindreårige. De yngste barna i filmene er rundt ti år. Flere av filmene viser voksne som har seksuell omgang med mindreårige. Heller ikke dette erkjente mannen straffskyld for.

Politiet har understreket at forholdene han er tiltalt for ikke er i forbindelse med hans eierskap i barnehagen. Han har heller ikke jobbet med barn.

Aktor sier at han nå ikke lengre eier barnehagen. Derfor vil ikke eierskapet bli et tema i retten.

Fant datalogger

På tiltaltes datamaskin er det funnet en rekke logger som påtalemyndigheten mener viser at mannen har gitt seg ut for å være en 17 år gammel gutt. På denne måten skal han ha kommet i kontakt med flere jenter under 16 år.

Politiet sier de har funnet flere logger på tiltaltes datamaskin der det går frem at han har oppfordret flere jenter til å kle av seg. Han er tiltalt for å ha fått tre av jentene til å vise seg naken på nettkamera.

– Han har kun i begrensa grad erkjent kjennskap til dette i politiavhør, sa aktor i sin innledning i Nord-Troms tingrett.

Etterforskningen startet i 2013, og aktor fortalte at det er omfanget av beslagene på tiltaltes datamaskin som gjør at etterforskningen har tatt lang tid.

– Det startet normalt

Et av jentene som skal ha snakket med mannen på Internett, fortalte i retten at samtalene med mannen foregikk over en lang periode.

– Først startet praten som normalt, men etter hvert ble det veldig mye prat om sex. Han viste seg naken på kamera. Jeg så aldri ansiktet hans. Han ville at jeg også skulle vise meg naken, men jeg fant alltid på en unnskylding for å ikke gjøre det, sa jenta i retten.

Hvordan kom tiltalte i kontakt med deg? spurte aktor.

– Det vet jeg faktisk ikke. På det tidspunktet var jo alle litt naive og la til alle på MSN

Det fortalte en av de fornærmede i saken som den gang var 12 år gammel. Hun fortalte at hver gang hun snakket med mannen ble det mas om at hun skulle vise seg naken.

Hun trodde hun skrev med en gutt på 17 år, men i ettertid ble hun kontaktet av politiet fordi de hadde sporet opp hvem tiltalte hadde skrevet med.

– Jeg trodde det var tull da jeg ble kontaktet av politiet, men de sa at jeg hadde snakket med en mann på over 50 år.