Barnefestivalen på Riddu Riđđu åpnet

De aller minste tyvstartet med barnefestivalen på Riddu Riđđu. Men ikke la deg lure av alderen – mange av barna her er allerede garvede festivalgjengere.

Barnefestivalen på Riddu 2016

I løpet av de neste tre dagene vil 140 barn delta på barnefestivalen på Riddu Riđđu.

Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Onsdag åpnet barnefestivalen på urfolksfestivalen Riddu Riđđu for 20. gang, dagen før den offisielle åpningen av årets festival. Festivalleder Karoline Trollvik ønsket barna velkommen til Manndalen i Kåfjord og minnet dem om å ha det gøy.

– Barnefestivalen har bidratt til å skape en bevissthet rundt samisk og annen urfolkskultur for den yngre generasjonen, og de knytter vennskapsbånd på tvers av kulturer. Det er en skatt som de tar med seg videre i livet og noe som har gjort Riddu Riđđu til en familiefestival, sier en stolt festivalleder til NRK.

Barnefestivalen på Riddu Riđđu 2016
Foto: Siv Eli Vuolab / NRK

Ivrige festivalgjengere

Barnefestivalen har i alle år vært svært populær og blir alltid tidlig fulltegnet. I år vil 140 barn i alderen 3–13 år delta i ulike barneaktiviteter over de neste tre dagene.

Seksåringen Oliver Johannes Jensen er fra Kårvikhamn i Lenvik, og er på ferie sammen med familien sin. Han har vært på Riddu Riđđu flere ganger før, men sitter på hesteryggen for aller første gang.

– Jeg elsker Riddu Riđđu, fordi man kan gjøre morsomme ting. Det er første gang at jeg har prøvd å ri, men det var ikke så vanskelig. Man må bare holde seg godt fast, sier han.

Også Jahn Inge Jensen (8) fra Bodø er tilbake på festivalen. Han har vært på festivalen siden han var tre år gammel, bortsett fra i fjor. Det syntes både han og familien ble rart, så i år ble ferien lagt til Manndalen igjen.

– Det er alltid like morsomt å komme hit og vi får gjort masse artige ting. Dessuten får man alltid mange nye venner her, sier han mens han lager seg en nøkkelring av garvet reinskinn.

  • Åpninga av barnas Riddu 2016

Bli kjent med ulike kulturer

Under årets barnefestival vil barna blant annet lære seg å banke tørrfisk, tvinne tau, hvordan man setter opp en lavvo, veveteknikk fra urfolksgruppen Atayal i Taiwan, som er årets nordlige folk på festivalen, samt hvordan man lager en nyttårsmaske fra Manndalen.

– Barnefestivalen avsluttes på fredag med et eget nyttårsnissetog på Riddu-sletta, en tradisjon som man har her. Barnefestivalen er preget av urfolkskultur, enten det er samisk eller fra andre urfolksgrupper. Hensikten er å bli kjent med ulike kulturer, skape forståelse og å bygge vennskap, sier leder Bente Ovedie Skogvang for barnefestivalen.

Barnefestivalen avsluttes hver dag med en familiekonsert der artistene fra Riddu Riđđus hovedprogram opptrer spesielt for barn og ungdom.