NRK Meny
Normal

Barnefamilie tvangsreturnert til Afghanistan – støttegruppa frykter for barnas liv

Mandag ble en familie på fire returnert til Afghanistan etter å ha fått avslag på sin asylsøknad. Dette er første gang mindreårige barn blir returnert til landet siden februar.

Familie fra Tromsø transportert ut av landet

Familien fra Tromsø ble transportert til flyplassen, og deretter Trandum, søndag. Her sitter de i bilen på tur til flyplassen etter at faren har fått en legesjekk på UNN i Tromsø.

Foto: Weronica Wilmi

– Det er ikke trygt i Afghanistan, og for Hazarer-folket er det enda mindre trygt, sier, Weronica Wilmi, til NRK.

Hun er leder i støttegruppen for en familie fra Tromsø, som etter å ha fått avslag på søknaden sin om politisk asyl, ble arrestert og sendt til Tranum søndag. Foreldrene og de to barna på 6 og 13 år ble sendt med fly til Kabul mandag.

Tall fra Politiets utlendingsenhet (PU) viser at norske myndigheter ikke har returnert mindreårige til Afghanistan siden februar i år, skriver Klassekampen. I løpet av januar og februar ble seks barn returnert. Afghanske myndigheter reagerte da sterkt på at Norge tvangsreturnerer barnefamilier til landet, ifølge avisen. Myndighetene i landet mente at returene ble ansett som et brudd på avtalen mellom Norge og Afghanistan.

At ingen mindreårige er returnert til Afghanistan de siste månedene er ifølge Justisdepartementet tilfeldig.

Farlig for familien

Den aktuelle familien har bodd i Norge i to år. Wilmi i støttegruppa forteller at familien går en usikker tid i møte. Farens bror har skrevet flere bøker som er ulovlig i Afghanistan, og har en dødsdom på seg. Han fikk direkte politisk asyl i Norge.

– Barnefar i familien har hjulpet til med distribusjon av bøkene. Det er vanlig i disse landene at om de ikke får tak i hovedpersonen, altså broren, går de etter familien, hevder Wilmi.

– Familien kan ikke oppholde seg i Afghanistan, det er farlig for dem. De har heller ikke noe nettverk der.

Forverrer situasjonen

Ann-Magrit Austenå

Generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå, ber regjeringen ta hensyn til den økende uroen i landet.

Foto: NRK

Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) er bekymret, fordi sikkerhetssituasjonen i Afghanistan er kraftig forverret.

– Det bekrefter det inntrykket NOAS har av at den politiske ledelsen i justisdepartementet i Norge prioriterer retur foran alt annet i asyl- og flyktningpolitikken, sier generalsekretær i NOAS, Ann-Magrit Austenå, til NRK.

Hun mener Norge forverrer en allerede vanskelig situasjon i den afghanske regjeringen. Austenå ber regjeringen i Norge ta hensyn til den økende volden i landet.

– Sikkerhetssituasjonen har blitt gradvis forverret, og ganske mye forverret fra i fjor til i år. Det er et ekstramoment som gjør at norske myndigheter bør være særdeles varsomme med å returnere barn tilbake dit, sier Austenå til NRK.